İLK ADIM ÇOK ÖNEMLİ


İLK ADIM ÇOK ÖNEMLİ

 


Renault’nun 2002’de, çocukları trafikte korumak için başlattığı Sokakta İlk Adımlar projesi, 14. uygulama yılında Tekirdağ ve ilçe merkezlerindeki tüm ilköğretim okullarında uygulanacak. Böylece, Tekirdağ’da her yıl yaklaşık 20 bin öğrenci yol güvenliği eğitimi alacak.
 
 
Çocukların trafikteki tehditler ile risklerin farkına varmasını sağlayıp, onlara güvenli davranış alışkanlıkları kazandırmayı amaçlayan Sokakta İlk Adımlar yol güvenliği eğitim projesi, bu yıldan başlayarak, Tekirdağ’da her yıl yaklaşık 20 bin öğrenciyi bilinçlendirecek. Proje, Renault’nun öncülüğünde, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği işbirliğiyle sürdürülüyor. Projenin Tekirdağ ve ilçe merkezlerindeki tüm okullarda uygulanması nedeniyle Ramada Otel’de bir basın ve tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, İl Emniyet Müdürü Halil Turan Erol, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter yardımcısı Zeki Gürcün, İl Milli Eğitim Müdürü Halis İşler, Süleymanpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü Ünal Mamur ile projeye öncülük yapan Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar ve Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkan Yardımcısı Fahrettin Ecevit ile öğretmen, öğrenciler ve basın mensupları katıldı.
 
Toplantıda konuşan Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, Sokakta İlk Adımlar’ın Tekirdağ’da 2006’dan beri uygulandığını, ancak bu yıl eğitimcilerden gelen talepleri de dikkate alarak, projeyi il ve ilçe merkezlerindeki tüm okullara ulaştırma kararı aldıklarını açıkladı. “Çocuklarımızı trafikteki tehditlere karşı bilinçlendirmek, onlara güvenli davranış alışkanlıkları kazandırmak zorundayız” diyen Aybar, trafikteki tehdidi istatistiki verilerle şöyle açıkladı: “Türkiye’nin yol güvenliği karnesi iç açıcı değil. Hele çocuklar açısından baktığımızda, durum daha vahim. Türkiye’de trafik kazalarında yaşamını yitiren her 100 yayadan 26’sı çocuk. Trafik kazalarındaki çocuk ölüm oranı ise Avrupa Birliği ülkelerine göre 3 ila 4 kat daha yüksek. TÜİK verilerine göre 2014’te 1 milyon 199 bin 10 trafik kazası gerçekleşti. Bu kazalarda 3 bin 524 kişi yaşamını yitirirken, 285 bin 59 kişi de yaralandı. Son 10 yılda yani 1995 ile 2014 yılları arasındaki kazalarda; 0-14 yaş arasındaki 8 bin 578 çocuğumuz hayatını yitirmiş, 371 bin 578 çocuğumuz da yaralanmış. İşte sorun bu kadar vahim boyutta.”
 
Aybar, 2002 yılında “Artık bizim için sadece güvenli otomobiller üretmek yeterli değil. İlköğretim okullarında ve farklı pek çok alanda, yol güvenliği eğitimini de artık kendi işimiz gibi benimseyeceğiz!” diyerek, Sokakta İlk Adımlar projesini başlattıklarını belirtti ve şöyle devam etti: “Projemizin çok net bir hedefi var: En az 5 milyon öğrenciye trafikteki tehlike ve riskler karşı kendilerini korumayı, trafikte güvenli davranmayı öğretmek. Bu eğitimi verirken, yaptığımız işin sonuçlarını da ölçümlüyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımızın işbirliğiyle, ölçümlemelerimizi online olarak gerçekleştiriyoruz. Ayrıca yaptığımız okul ziyaretleriyle de yerinde gözlemlerde bulunuyoruz. Şunu vurgulamak istiyorum ki; biz yol güvenliği eğitimini iş edindik ve kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerimizin merkezine koyduk. Trafik herkes için güvenli hale gelinceye kadar da iş başındayız. Ve herkesi bu konuda sorumluluk almaya davet ediyoruz.”
 
Aybar’dan sonra söz alan Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkan Yardımcısı Fahrettin Ecevit ise, “Türkiye’de son beş yılda her yıl ortalama 1 milyon 200 bin trafik kazası olmakta, 250 bin kişi yaralanmakta, resmi kayıtlara göre kaza yerinde 4 bin kişi ölmekte, fakat bu ölüm sayısı ambulansla nakledilirken ve hastanelerdeki kayıplarla bir misli daha artmaktadır” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Her geçen yıl, trafikte ‘yoğunluk’ artmakta ve ‘risk’ büyümektedir. Ülkemizde 1950’de kentsel nüfus yüzde 25 iken, bu gün yüzde 75 olmuştur. Yani şehirler kalabalıklaşmış, şehir içi mesafeler uzamış, motorlu taşıtlar olmadan yaşanamaz hale gelinmiştir. Trafik kazaları, ölümler ve yaralanmalar, maddi kayıplar artmaktadır. Toplumun bilinçlendirilmesi, kurallara uyumunun sağlanması, alışkanlıklarının pozitife yönlendirilmesi, yol güvenliğinin risklerinin azaltılması için bütün ülkelerde uygulanan, gerek bilimsel ve gerek pratik iki yol vardır: ‘Eğitim’ ve ‘Denetim’. Toplumsal yapımızda ve uygulamalarımızda ‘denetim’ ağır basmaktadır ve sonuç alınacak en etkin tarz olarak kabul edilmiştir ve benimsenmiştir.  Ancak şu kadar yıldır sarf edilen gayretler, grafikleri aşağıya çekememektedir.  Eğitim, daha doğru ifadesiyle ‘davranış değişikliği kazandırmak’ ikinci planda kalmaktadır. İşte Sokakta İlk Adımlar bu açığın kapanmasına katkı yapmaktadır. Bu projenin etkin bir eylem olmasının iki  belirli özelliği vardır. Birincisi, ülke genelinde uygulanmasıdır. İkincisi, 2002’de başlamıştır ve 2022’ye kadar 20 yıllık süreyi kapsamaktadır. Yaygın ve sürdürülebilir projelerin başarı şansı da yüksektir.”
 
Toplantıda Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu da bir konuşma yaptı. Konuşmasında Vali Salihoğlu, “Eğitim her dalda çok öenmli olduğu gibi trafikte de çok önemi. Bu projeyi hayata geçiren ve destek olanlara çok teşekkür ederim. Böylesine önemli bir projenin Tekirdağ’da da hayat bulması son derece mutlu edici bir durum. Çocuklarımız her şeyden kıymetli ve trafikte bilinçli olmaları onların küçük yaşta bu konuyla ilgili bilgili olmalarını sağlayıp geleceklerine de ışık tutacaktır.” dedi. 
 
Toplantının bitiminde Aybar ve Ecevit Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Halis İşler ve İl Emniyet Müdürü Halil Turan Erol’a birer plaket takdim ettiler. Etkinlik, eğitimcilere verilen bir eğitim seminerinin ardından sona erdi. Proje 41 ilde uygulanıyor. O iller şu şekilde: Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Karaman, Kayseri, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Nevşehir, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sivas, Tekirdağ, Trabzon, Urfa, Uşak, Van, Yalova, Zonguldak.

Projeye İlişkin Bilgi Notu
Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ile Renault arasında imzalanan işbirliği anlaşmasıyla yürüyen Sokakta İlk Adımlar projesinden, ilköğretim dördüncü sınıf öğrencileri, trafik ve yol güvenliği derslerinde yararlanıyor. Projenin eğitim materyalleri arasında öğretmen kartları, öğrenci kitapçığı, öğrenci için test ve sınıf için uyarıcı, bilgilendirici bir afiş yer alıyor. Okul programlarına göre tasarlanan öğretmen kartları, öğretmeni konuların uygulanmasına yönlendiriyor ve işlenen farklı temalara ilişkin temel kavramları veriyor. Sınıftaki çalışmayı derinleştirmek ve öğrencileri somut eylemlerle teşvik etmek için aynı zamanda faaliyet uzantıları da öneriliyor. Öğrenci kitapçığında yer alan eğitici faaliyetler ise birbirinden bağımsız. Bunlar öğrencinin fikir yürütmesini, belli mesajları öğrenmesini, öğrenilen kavramları uygulayarak, bunları kendi kelimeleriyle yazarak pekiştirmesini sağlıyor. 




Çok ödüllü proje

Renault’nun dünya genelindeki tüm ülke uygulamaları arasında En İyi Uygulama olarak seçilen Sokakta İlk Adımlar, Türkiye içinde de Cumhurbaşkanlığı’ndan bir plakete ve şu ödüllere layık görüldü:

Türkiye Halkla İlişkiler Derneği Altın Pusula Büyük Ödülü
Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği ve CSP Europe En İyi Bilinçlendirme Uygulaması Ödülü 
Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği ve CSP Europe Uluslararası Jüri Özel Ödülü
Otomotiv Distribütörleri Derneği Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi Ödülü
Platin Dergisi “Zirvedekiler Ödülü”
Sosyal Sorumluluk ve Tüketici Dünyası Altın Kalite Ödülü
YAGP Kent ve Yaşam Ödülleri Yılın Sosyal Sorumluluk Ödülü
2. HR Power Conference ve Kariyer.Net “En İyi Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülü” 


Yayınlanma Tarihi : 19 Ocak 2016
Okunma Sayısı : 984
kiremitçiler