SALGINDA KENDİ KENDİMİZE YETEMEDİK
İTHALAT İLE YETİNMEYE ÇALIŞIYORUZ
BÜYÜKBAŞ HAYVAN, HUBABAT, BUĞDAY İTHALATINDA KATLADIK
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 Nisan 2020 tarihinde korona salgın sürecinde Türkiye’nin gıda maddelerinin tamamında kendi kendine yettiği iddiasının bir ay geçmeden çöktüğünü belirterek, ithalatta patlama yaşanmaya başladığını söyledi. Aygun, Brezilya’dan Mersin Limanı’na 10 bin baş, İrlanda’dan Tekirdağ Limanı’na 2 bin 905 baş hayvan getirildiğini, 18 Nisan’da çıkan kararname ile 1 milyon ton buğday, 700 bin ton arpa, 700 bin ton mısır, ve 100 bin ton kuru baklagil ithal edilmesi için düğmeye basıldığına işaret ederek, “Üstelik zaruri olmayan karpuz gibi ürünleri de ithal ederek hasat dönemine giren Adana’daki yerli üreticiyi zora sokuyor, çiftçimizi açmaza sürüklüyorlar” diye tepki gösterdi.
MARKETLERE YEREL ÜRÜN SATMA ZORUNLULUĞU GETİRSİNLER
Aygun, daha düne kadar pek çok ürünü Türkiye'den alan Bulgaristan'ın son 10 yılda tarıma yatırım yaparak önemli gelişmeler sağladığını vurgulayarak, "Kovid 19 sonrası Bulgaristan, market zincirlerine yerel çiftçinin ürünlerini satma zorunluluğu getirdi. Bunun yanı sıra üretici seralarından domates, biber, salatalık satın alan perakende şirketlere de hibe desteği getirdi. Bu bizim iktidara örnek olsun. Türkiye'de de gıda zincirleri marketlere Türk çiftçisinin ürünlerini satma zorunluluğu getirilmelidir. Bu konuda hemen karar alınmalı" dedi.
Aygun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından 26 Ekim 2019 tarihinde Besilik Sığır Dışalımı Uygulama Talimatı ve Teknik Şartnamesi’nde düzenleme yapılarak besilik hayvan dışalımının tamamen durdurulduğu açıklandı.
Kovid-19 salgını sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin gıdada kendi kendine yettiği yönündeki açıklamasına karşın, 26 Ekim 2019 tarihli açıklamaya aykırı ithalatlar yapıldığını anlatan Aygun, “10 Nisan 2020 tarihinde İrlanda’dan ithal edilen 2 bin 905 baş besilik sığır Tekirdağ Ceyport Limanı’na indirilmiştir. Bu tarihten iki gün sonra 12 Nisan 2020 tarihinde Brezilya’dan ithal edilen 10 bin baş besilik hayvan İskenderun Limanı’na indirilmiştir. Üstelik Bu şartname, Kovid-19 salgını nedeniyle bir kenara atılmamıştır. Aldığımız bilgiye göre ithalat izin belgesinin Kovid-19’dan aylar önce Aralık 2019 tarihinde alınmıştır. Yani 26 Ekim 2019 tarihli karar, Kovid-19 salgını öncesinde devre dışı bırakılmıştır! ”dedi.
Aygun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3 Nisan 2020 tarihli “Ulusa Sesleniş” konuşmalarında; “Ülkemizin hububatta yeterliliğinin yüzde 100’ün üzerinde olduğunu” söylediği gün sıfır gümrüklü 100 bin ton pirinç, ayçiçeği ve melas ithalatı için karar yayımladığını kaydetti.
PAMUKLU DOKUMALAR….
Türkiye’deki 10 şeker fabrikasını alelacele satan AKP’nin melas için ithalat kararı almasının, ülke kaynaklarının nasıl yok edildiğinin en iyi örneklerinden biri olduğuna işaret eden Aygun, sokağa çıkma yasağı olan 18 Nisan 2020 tarihinde de 1 milyon ton buğday, 700 bin ton arpa, 700 bin ton mısır ve 100 bin ton kuru baklagiller ithalatı yönünde Cumhurbaşkanlığı kararı yayımlandığını anlattı.
Aygun, aynı Resmi Gazete ’de çıkan Cumhurbaşkanı Kararı ile yüzde 85 ve daha fazla ince hayvan kılı içeren dokumalar ile yünden ve ince hayvan kılından yapılmış dokumalar ile yüzde 85 veya daha fazla pamuk içeren dokumaların ithal edilmesi ve ilave gümrük vergisi alınmaması kararı alındığına dikkat çekerek, “Hayvancılık ve pamuk üreticisine yeterli desteği vermeyen iktidar, ülke kaynaklarının azaldığı süreçte bu ithalatları yapmak zorunda kalmaktadır” eleştirisini getirdi.
ABD’DEN ÇİFÇİSİNE BÜYÜK YARDIM
CHP Tekirdağ Vekili Aygun, Kovid-19 salgını sonrasında gıda güvenliğini sağlamak ve çiftçisini rahatlatmak isteyen ABD Devleti’nin çiftçisine 19 milyar dolar yardım paketi açıkladığını, Türkiye’nin ise çiftçi borçlarını bile ertelemediğini ifade eden Aygun, “Çiftçinin mazot, gübre ve yem masrafları sübvanse edilmelidir. Uçak biletinde KDV oranını yüzde 1’e çeken iktidar, çiftçinin girdileri için aynı anlayışta değildir” eleştirisini getirdi.
Aygun, Kovid-19 salgını sonrasında yem fiyatlarının yüzde 15 oranında zamlandığını, saman fiyatlarının son 9 ay içinde yüzde 300 oranında arttığını belirterek, “Arpa, buğday, mısır fiyatları ise bir yıldır aynı fiyatta. Üretici bu duruma dayanamaz. Lokanta ve restoranların kapanması ile et tüketimi de azalıyor. Üreticiye destek şart. Böyle devam ederse et ve süt üretimi sıkıntıya gider” dedi.
Aygun, üreticinin elektrik ve su borçlarının da silinmesi gerektiğini vurguladı. Çiftçinin 2019 yılından kalan destek ödemelerinin halen ödenmediğine dikkat çeken Aygun, “2020 destek ödemelerini ne zaman açıklayacaksınız? Kovid-19 salgını nedeniyle büyük sıkıntı çeken üreticiyi desteklemek için ürünlerin alım fiyatlarını açıklamayı ve alım garantisi vermeyi düşünür müsünüz?” sorularını yöneltti.
Okunma Sayısı : 1574