YENİ BİR BAŞLANGIÇ:MENOPOZ
YENİ BİR BAŞLANGIÇ:MENOPOZ
"Türk kadınlarının ABD'deki hemcinslerine oranla ortalama 5 yaş daha erken menopoza giriyor"
Menopoz da tanı nasıl konur??
Menopoz, adetlerin kalıcı olarak kesilmesidir. Ortalama görülme yaşı 50’dir. Menopoz döneminde vücudun farklı bölümlerinden köken olan çok sayıda şikayet görülebilmektedir. Bu şikayetlerin temelinde menopozla birlikte görülen östrojen hormonun seviyesindeki azalmadır. Bu hormon kadınlık özelliklerini veren önemli bir hormondur. Bunun yanında çeşitli organ sistemlerinin çalışması üzerinde de etkileri bulunmaktadır. Bu etkilerinin ortadan kalkması bahsedeceğimiz şikayetlere sebebiyet vermektedir.
Menopoz hangi şikayetlere sebebiyet verebilir?
- Adet görmeme: Menopozun en belirgin özelliği adetlerin kesilmesidir. Adetten kesilme, yumurtalıkların fonksiyonlarını yitirdiklerinin bir göstergesidir. Menopozu geciktirecek bir tedavi yoktur. Bazı kadınlar, menopoza girdikten sonra ilaçlarla adet görmek istemektedirler. Bu sayede menopoza girmediklerini kabul ederler, bu yanlış bir düşüncedir. İlaçlar menopoza girme yaşını geciktirmemektedir.
- Sıcak basmaları: Menopozun klasik semptomlarından biri de sıcak basmasıdır.Sıcak basması şikayeti kişiler arasında farklılık göstermekle birlikte, tekrarlayan geçici kızarma, terleme ve sıcaklık hissi ile karakterizedir. Genelde 1-3 dakika sürmektedir. Günde 5-10 defa tekrarlar. Sıcak basmaları menopozdaki kadınların %50 sinde görülmektedir. Bu kadınların % 25 i ciddi ve sık tekrarlayan sıcak basmalarından şikayetçidir. Sıcak basmaları gece uykusu döneminde olduğunda gece terlemesi şeklindede ifade edilmektedir. Gece terlemeleri, uyku düzeninin bozulmasına bağlı olarak kadında huzursuzluk ve sinirliliğe yol açabilmektedir. Herhangi bir ilaç tedavisi uygulanmaması durumunda hafif sıcak basmaları vakalarının 3-5 yıl içinde azalarak gerileyeceği bilinmektedir.
- Uyku bozuklukları: Menopozda östrojen hormonundaki azalmayla birlikte uyku düzeninde değişikler görülebilmektedir. Uyku hali, hafıza problemleri ve dalgınlık görülebileceği gibi gece terlemesi sonucunda ciddi uyku problemleri görülebilmektedir.
- Vajina ve idrar yollarındaki değişiklikler: Menopozla birlikte azalan östrojen hormonu etkisiyle, hastaların üç' te birinde 4-5 yıl içerisinde vajina ve idrar yollarında zayıflama görülür. Vajina dokusundaki bu yaşlanma; kuruluk ,cinsel ilişkide ağrı ve tekrarlayan vajinal enfeksiyonlar ile kendini belli eder. İdrar yollarındaki yaşlanma idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma ve idrar kaçırma problemlerine yol açabilmektedir.
- Hafıza ve dikkat eksikliği: Menopozdaki kadınlarda kısa süreli hafıza kaybı ve konsantrasyon bozukluğu görülebilmektedir. Bu durumunda östrojen hormonundaki azalmayla ilişkisi olduğu bilinmektedir. Bunun yanında uyku düzenindeki bozulma da bu şikayetlere neden olabilmektedir.
- Kalp hastalıkları: Kalp damar hastalıkları 50 yaşın üzerindeki kadınlarda en önde gelen ölüm sebeplerinden biridir.Menopoz öncesi dönemde kalp damar hastalığından ölüm riski erkeklere oranla kadınlarda 3 kat daha az iken, menopoz ile birlikte bu risk belirgin derecede artmaktadır. Kadınları kalp hastalıklarından koruyan östrojen hormonudur.
Yukarıda belirttiğimiz durumlardan farklı olarak kalp damar hastalıklarının başka risk faktörleri vardır. Genetik eğilim, yaş, yaşam şekli, stres ,beslenme alışkalıkları hastalığın ortaya çıkmasında önemlidirler. Yine bir farkta kalp damar hastalıkları belirgin bir şikayet yaratmadanda sessiz şekilde seyredebilirler bu sebeple belirli aralıklarla check up yaptırmak faydalı olacaktır.
Okunma Sayısı : 1406