Rüya gibi bir yer, KAPADOKYA
Dünyanın hiçbir yeri bu kadar özel, bu kadar büyülü değil desek; altı da üstü de tarih, atmosferi tılsımlı desek, Kapadokya’yı anlatmak için yine de yetersiz kalacak biliyoruz. Artık mesafelerin azaldığı bir dünyada eşsiz medeniyet izleri arayanlardansanız, Kapadokya gezilecek yerler arasında ilk sırada yer alıyor. Çünkü dünyanın neresine giderseniz gidin eşini benzerini bulamayacak, böylesine bir gizemin içinde kaybolmayacaksınız. Kapadokya tam olarak rüya gibi bir yer.
Kapadokya’yı gezmek sadece bir tatil dinlencesi değil! Yeni bir yer tanımanın, tarih görmenin, doğanın keyfini çıkarmanın yanı sıra algıları değiştiren, heyecan uyandıran ve unutulmayanları biriktiren farklı bir etkisi de var. ‘Mutlaka gidin, mutlaka yapın’ diye önereceğimiz ve sizin üzerine ekleyeceğiniz her şey, her dönüşü ‘iyi ki gitmişim’lerle, sonra ‘yine geleceğim’lerle noktalayacak. ‘Kapadokya anlatılmaz yaşanır’ diyeceğiz ama biraz da anlatmadan duramayacağız. Kapadokya’da gezilecek şeyleri anlatmadan son olarak da Kapadokya’da gerçekleştirebileceğiniz bir çok aktivite olduğunu hatırlatmak isteriz. İncelemenizi tavsiye ederiz.
Göreme Açık Hava Müzesi
Turnikelerinden geçtiğinizde bambaşka bir dünyanın içine gireceğiniz yer Göreme Açık Hava Müzesi. Manastır hayatının başladığı, baskılardan kaçan Hristiyanların misyonerlik ve inzivasının başladığı bu farklı dünyada kayalara oyulmuş birçok kilise, şapel ve yaşam alanları karşılayacak sizi. Kızlar – Erkekler Manastırı, Elmalı Kilise, Yılanlı Kilise, Çarıklı Kilise, Karanlık Kilise, Aziz Barbara ve Aziz Basil Kiliseleri ile Tokalı Kilise eşsiz freksleriyle büyüleyecek, çok derinlere bir tarih yolculuğuna çıkaracak. 6 Aralık 1985’den bu yana Unesco’nun Dünya Mirasları listesinde yer alan Göreme Açık Hava Müzesi’ni görmeden ‘Kapadokya’yı gezdim’ demeyin.
Güvercinlik Vadisi
Uçhisar’dan başlayıp Göreme’ye kadar uzanan ve 4 kilometrelik bir alan kaplayan Güvercinlik Vadisi, adını kayalara oyulmuş güvercin yuvalarından almış. Bölge halkı 9. Yüzyıla kadar bu güvercinleri besleyip gübrelerini üzüm bağlarında, yumurtalarını ise frekslerin alçılarında kullanmış. Hem güvercin yuvalarını, hem de doğanın sunduğu eşsiz bitki örtüsünü görmek istiyorsanız bu vadiyi yürümeden dönmeyin. Vadide 15 metre yüksekten akan bir şelale de var. Kapadokya gezi rehberinizde yer alacak, hem trekking hem de fotoğraf çekmek için en ideal Kapadokya vadilerinden!
Güllüdere Vadisi
Peribacalarının en güzel hallerini ve en artistik duruşlarını 4 kilometrelik bu vadiyi yürürken izleyeceksiniz. Vadinin içinde eski Hristiyanların manastır yaşamına ait kalıntılar ve kiliseler de bulunmakta. Bağların ve kayısı ağaçlarının arasında göreceğiniz 7. Yüzyılda yapılan Üç Haçlı Kilise ile 9. Yüzyıla tarihlenen Ayvalı Kilise bu vadinin önemli tarih emanetleri.
Aşk Vadisi
Eğer evlilik teklifinde bulunacaksanız ya da romantizmi en had safhada yaşamak istiyorsanız Kapadokya gezilecek yerleri arasında bu vadi namına yakışan en güzel vadilerden. Bağlıdere Vadisi olarak da bilinen Aşk Vadisi Göreme – Uçhisar yolundaki Örencik’ten başlayıp 4.9 km’lik uzunluğuyla Göreme – Avanos yolunda sonlanıyor. Kapadokya balon turlarının da uğradığı vadinin çıkışına yürüyerek 2.5 saatte geliyorsunuz. Peribacaları şapkalı şirin halleriyle renk renk, boy boy bir görsel şölen sergiliyor.
Zemi Vadisi
Nevşehir – Ürgüp yolu kıyısında, Göreme Açık Hava Müzesi’nin olduğu alandan başlayıp Kermir Tepesi’nde sonlanıyor. Vadinin girişiyle Göreme arası 5600 metre. Sarnıç Kilisesi, Görkündere Kilisesi, Saklı Kilise ve El Nazar Kilisesi bu vadi içinde yer alıyor. Yürüyüş için oldukça elverişli bu saklı vadide zengin bir bitki örtüsüyle karşılaşacaksınız.
Göreme Panorama Manzara İzleme Noktası
Kapadokya’nın önünüze desenli bir el işi halı gibi serildiği, elinizde bir fincan, serde huzurla doyumsuz anlar yaşayacağınız bir nokta göreme panorama. Özellikle gün batımında geliyorsanız kızıl bir renge bürünecek, hafif serinlikten biraz da üşüyeceksiniz. Bol bol fotoğraf çekmeyi unutmayın.
Cevizli
Uçhisar Kalesi’nin kuzeyine düşen tarafta, görünce ‘tıpkı apartman gibi’ diyeceğiniz peribacalarının olduğu yer ‘peribacası deresi’ diye de anılan Cevizli. Çok eski zamanlarda sığınak olan bu kayadan oyma evcikler, ilerleyen zamanlarda güvercinlik olarak da kullanılmış. Şimdilerde ise cafe, pansiyon ve hediyelik eşya dükkanlarına dönüşmüş.
Tığraz Kalesi
Uçhisar’ın ikinci büyük kalesi olan Tığraz Kalesi yamaçtan yeraltına kadar inen yerleşimiyle görülmeye değer bir tarih abidesi. Kapadokya gezi rehberinize yedi katlı ve içinde tünellerle bağlantılı odacıklar, mahzenler olan bu kaleyi de ekleyin.
Okunma Sayısı : 2673