Prostat ve belirtileri


Prostat ve belirtileri

 

 

Özellikle 40-50 yaş üstü erkeklerde görülen Prostat nedir? Nasıl tedavi edilir? Günümüzde teknoloji destekli tedavi yöntemleri ile geriletilebilen bir hastalık olan prostat hakkında merak edilenler bu sayfada…

 

Prostat kelimesi genellikle hastalıklarla ilişkilendirilse de aslında erkek üreme sisteminin vazgeçilmez bir ögesi. Özellikle 40 yaş üstü erkeklerde görülen kontrolsüz prostat büyümesi günümüzde uygulanan pek çok tedavi yöntemiyle geriletilebiliyor. Prostat büyümesinin yol açtığı ve erkeklerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen idrar şikâyetleri çoğunlukla ilaçlarla kontrol altına alınabiliyor. Şayet şikayetler sona ermezse cerrahi tedavi seçeneği değerlendiriliyor.


Prostat, ortasından idrar yolu geçen bir organdır. İdrar yolunu tıkayan her türlü problem prostatta sorun çıkarmaktadır. Ancak prostat kanseri genellikle prostatın dış kabuğunda gelişme göstermekte dolayısıyla iç kısma ilerleyip yol alana kadar, hastaların birçoğu bunu fark edememektedir.


Prostat, 40 yaş sonrası ürolog tarafından yapılan muayenelerde bu kolayca anlaşılmaktadır. Doktor prostat etrafında olan sertliği kolayca saptayabilmektedir. O yüzden en az yılda iki kez muayene yapılması gerekmektedir.


  • Sık sık idrara çıkma
  • İdrarı başlarken zorlanma
  • İdrarda kesik kesik gelme  ve fıskiye tarzında idrarda çıkış
  • Ani idrar sıkışmaları
  • Günün tamamında idrara çıkma
  • Gece uykudan kalkararak sık idrara çıkma
  • Tuvalet ihtiyacı sonrası tam olarak yapamamışlık hissi

Bu belirtiler sonunda prostat hastalığını anlarız, ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, belirtilerin oluşmadan doktorumuza başvurmaktır. Bulgular aynı zamanda prostat kanseri habercisi olabilir, bu yüzden 40 yaşından sonra her erkeğin prostat muayenesi olması ve kan testi yaptırması gerekir.

 

Prostat neden büyür?

Prostat erkek üreme sisteminin bir parçası olup, salgı görevi olan bez yapısında bir organdır. Kestane büyüklüğündedir ve ters armut şeklinde mesane çıkışında bulunur. Meninin içine verdiği özel bazı maddelerle meninin sıvılaşmasını ve spermin canlanmasını sağlar. Genç erkeklerde ortalama 15-25 cm3 boyutlarında olan prostat bezi, 40 yaşlarından sonra kontrolsüz bir şekilde büyümeye başlayabilir.

 

50 yaşından sonra erkeklerin yüzde 30 ilâ 40’ında idrar yapmaya yönelik şikâyetler artar. Bu durumun ilk nedeni; erkeklik hormonuna prostatın fazla yanıt vermesidir. İkinci faktör ise ailevi yatkınlıktır. Ailede prostat büyümesi olan kişilerin normale göre 4 kat daha fazla bu hastalıkla tanışma riski vardır.


Prostat kanseri ileri evrelerdeki belirtiler

Tabii ki prostat kanseri ileri evrelerde belirtiler gösterir; çok büyüyen bir prostat idrar yolunu tıkar ve idrara çıkmada büyük soruna yol açar, kemiklere sıçraya bir kanser kemiklerde ağrı ve sızlama yapar, akciğer metastazları sonucu hastada solunum ile ilgili sorunlar ortaya çıkar.

 

Sonuç olarak üzerinde özellikle durulması gereken nokta, belirtiler başlamadan müdahale edip, hastalık henüz prostatın içindeyken, idrar yolu sıkıştırmadan, kemik ve akciğerler sıçramadan yakalamaktadır, hastalığı kanseri bu şekilde yakaladığımız zaman  tedaviden mükemmel sonuçlar alabilmekteyiz.

 

Toplumuz maalesef kulaktan duyma bilgiler ve utangaçlık duygusu ile hareket edip, prostat muayenesinden kaçınmakta, buda ileride telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurmaktadır.

 

Nelere dikkat etmeli?

Prostatla ilgili şikayetlerin genelde kış aylarında arttığını görülür. Prostata bağlı idrar yapmaya yönelik sıkıntıları olan hastalar soğuk havalarda daha sık ve daha az idrar yapabildikleri için kış aylarında şikâyetleri artar. Bunun nedeni ise vücut ısısının özellikle bacak ve ayaklarda düşmesini takiben mesane rahatsızlık hissi artması ve daha az idrar miktarı olmasına rağmen mesanenin boşaltılma isteğinin artmasıdır. Bu tip şikâyetleri olan hastalarımıza özellikle ayak ve bacaklarını üşütmemelerini ve kahve ya da çay tüketimlerini azaltmaları tavsiye ediliyor.


Yayınlanma Tarihi : 1 Ocak 1970
Okunma Sayısı : 2186
reklam yan