“ÇİFTÇİYE EMEKLİLİK HAYAL!”
CHP Tekirdağ Vekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Türkiye’nin Rusya'dan buğday, arpa, kepek, ayçiçeği ithalatında lider ülke konumuna geçtiğini belirterek, "Ekmeğin ana vatanı Anadolu'dur. Frigler ekmeğe ‘bekos’ demiştir. Ancak şimdi Anadolu'nun ambarlarını boşalttılar. Türkiye'yi doğalgazdan sonra ekmekte de Rusya'ya muhtaç edecekler. Bunların yatacak yeri yok" diye tepki gösterdi. Çiftçilerin geçinemediğini ve 9 bin prim gününü dolduramadığını kaydeden Aygun, “Prim gün sayısı 7200’e düşürülmeli, fiilli hizmet zammı hakkı verilmelidir. Çiftçilik cazip hale getirilmezse Anadolu’da aş sorunu ortaya çıkar. Tahıldan yapılan yemeklere aş denir. AKP’ye sesleniyorum: Aşımızla oynamayın!” uyarısında bulundu.
NÜFUSA ORANTILI ÜRETİM ARTIŞI YOK!
“Planlı üretim ve üreticiyi destekleme politikası” yerine ithalatı seçen iktidarın tarımı 20 yılda felç ettiğini kaydeden CHP’li Aygun, “Tarım felçli. Ama iyi bir tedavi ile iyileştirebiliriz. Ülkemizin tahıl ekim alanları 2002 yılında 138 milyon dekar iken 2020 yılında 111 milyon dekara düştü. 27 milyon dekar alanda artık tahıl üretimi yok!” dedi. Türkiye’nin nüfusundaki büyük artışa rağmen son 20 yıldır buğday üretiminin 19-20 milyon tonda kaldığına vurgu yapan Aygun, “Üstelik 2021 yılı sert bir kuraklıkla geçti. Buğday üretimi, bir önceki yıla göre yüzde 13.9 azalarak 17.7 milyon tona düştü. Ama TÜİK’in bu rakamı da makyajlıdır. Esasında biz bunun gerçekte 14-14.5 milyon ton olduğunu düşünüyoruz” dedi. 2002 yılında nüfusun 66 milyon 401 bin kişi iken buğday üretiminin 19 milyon 500 bin ton olduğunu kaydeden Aygun, “Şimdi 17.7 milyon tonluk üretim var. Ama nüfusumuz 84 milyon 680 bin kişi. Sığınmacılarla bu nüfus 90 milyonu geçiyor. Tehlike büyük” diye konuştu.
Aygun, 2021 arpa üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 30,7 oranında azalarak yaklaşık 5,8 milyon tona, çavdar üretimi yüzde 32,4 oranında azalarak 200 bin tona gerilediğini kaydetti.
TMO, RUS ÇİFTÇİSİ İVAN’A ÇALIŞTI!
Aygun, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin Türk çiftçi Mehmet yerine Rus çiftçi İvan’a çalıştığını rakamlarla ortaya koydu. 2021 yılında Türkiye’nin, Rusya'dan 6,7 milyon ton buğday ithalatı, 913 bin ton ham yağ ithalatı,
1,2 milyon ton arpa, 1,1 milyon ton kepek ithalatı ile birinci sırada yer aldığını anlatan Aygun, şöyle devam etti.
“Rusya’ya doğalgazda bağımlıyız. Enerjide yaşadığımız sıkıntılar ortada. Sanayiciye üç gün doğalgaz verilmedi. Elektrik kesintileri yaşanıyor. Bu krizlere ekmek krizi de eklenir. Buğdayda Rusya’ya bağımlı hale geliyoruz. Kendi kendimize yetemiyoruz. Ülkemizi, ayçiçeğinde, buğdayda, arpada Rusya’ya bağımlı hale getirenlerin yatacak yeri yoktur! Bu ülkenin aşıyla, ekmeği ile oynuyorsunuz. Çocuklarımızı yabancıya el açtırmayın!”
ÇİFTÇİ EMEKLİ OLAMIYOR!
Yeterince desteklenmeyen Türk çiftçisinin artık Bağ Kur primlerini de ödeyemez hale geldiğini anlatan Aygun, şu bilgileri verdi:
“Çiftçimize emeklilik de hayal oluyor! Çiftçimizi emeklilikten de men edecekler! Zorlu ekonomik koşullar, pek çok çiftçinin sigorta primlerini ödeyememesine neden olmuştur. Sosyal Güvenlik Kurumu istatistik verilerine göre; 2016 yılında 717 bin 876 kişi tarım BAĞ-KUR’lu iken 2020 yılında bu rakam yüzde 23.79 oranında azalarak 547 bin 75 kişiye düşmüştür. Yani 171 bin 747 çiftçi, tarımsal Bağ Kur ödemesini yapamamıştır. 2020 yılında 82 bin 819 çiftçi, 2021 yılın Kasım sonu itibarıyla da 89 bin 928 çiftçimiz tarımsal gelirinin düşük olduğunu belgeleyerek muafiyet belgesi almış ve tarım BAĞ-KUR sigortalılığını sonlandırmıştır.”
“15 GÜN PRİM ÖDESİNLER”
Aygun, 2022 yılında çiftçilerin ödemesi gereken aylık prim tutarının geçen yıla göre yüzde 44,87 attırılarak 1.666,83 TL olarak tespit edildiğini vurguladı. Bu sorunları gidermek üzere TBMM’ye kapsamlı bir yasa teklifi veren Aygun, şu önerilerde bulundu:
“Ekonomik çıkmaza giren çiftçi, artan bu BAĞ-KUR primlerini ödeyemez hale gelmiştir. Türkiye’de tarım sektöründe büyüyen krizi önlemek ve çiftçinin üretimde kalmasını sağlamak için ek tedbirler alınmalı ve yeni teşvik politikaları uygulanmalıdır. Çiftçinin ödeyeceği prim gün sayısı 30’dan 15’e indirilmeli¸ prim ödeme gün sayıları 9 binden 7 bin 200 güne düşürülmelidir. Psikolojik ve fizyolojik açıdan yıpratıcı bir süreç yaşayan çiftçilerin, fiili hizmet süresi zammından yararlanan meslek grupları içine alınması sağlanarak, emeklilik süreçleri kolaylaştırılmalıdır. Yasa teklifim, bu sorunları çözmeyi amaçlamaktadır. AKP’den tarımı ayağa kaldırmak için bu konuda tam destek bekliyoruz.”
Okunma Sayısı : 827