Kozmopolit bir kimliğin adresi, Doğubeyazıt
Ağrı’ya bağlı ilçelerden bir tanesi olan Doğubayazıt, uzun süre Urartuların hakimiyetinde kalan ve Saka Türklerinin de yerleşim yeri olarak bilinen güzide bir yer. 625 yılında Hazar Türklerinin hakimiyetine giren ve hem Romalılara hem de Pers Krallığına ev sahipliği yapan kozmopolit bir kimliği buluşturuyor. Dilerseniz ilçenin tarihine ve Doğubayazıt’ta gezilecek yerler listesine detaylı bir şekilde göz atalım.
Urartu hakimiyeti sonrası çok fazla el değiştiren ve istilaların hedefi olan ilçe, 1231’li yıllarda Timur’un göz hapsine girmiş ve bu dönemde Timur tarafından işgal edilmiştir. 1239 yılında ise Cengizliler tarafından ele geçirilen Doğubayazıt- Celayırlılar ve İlhanlılar tarafından da uzunca bir süre otlak ve yayla olarak kullanılmıştır.
Celayırlı Beyazıd Han’ın düşman saldırılarına karşı yaptırdığı kale nedeniyle ilçe uzunca bir süre Beyazıd Kalesi olarak da anılmış ve ilçenin şu anki ismini de bu hükümdardan aldığı ifade ediliyor.
Yakın tarihe bakıldığında Ruslar tarafından da işgal edildiğini görebiliyoruz ve son olarak Berlin Antlaşması ile birlikte Doğubayazıt’ı Rusların elinden alınıyor.
Ülke sınırları içerisindeki en yüksek oluşumlu göl olarak bilinen Balık Gölü, 2241 rakıma sahiptir. Birçok balık türüne ev sahipliği yapan gölde yoğun olarak sazan ve alabalık yaşamaktadır. Burada kısa da olsa bir sandal gezisi yapabilir ve gölü tümüyle keşfetme fırsatına sahip olabilirsiniz. Bulunduğu konum bir hayli değerli ve yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da görsel şölene dönüşüyor.
Doğubayazıt'ın sembollerinden bir tanesi olan Bayazıt Camii, ihtişamlı görüntüsü ile tarihe tanıklık etmek isteyenlere kapılarını aralamaya devam ediyor. Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden bir tanesi olan cami, Yavuz Sultan Selim döneminde inşa edilmiş ve günümüze kadar ulaşmayı da başarmıştır.
Urartular döneminde inşa edildiği söylenen Doğubayazıt kalesi, o döneme ait çok sayıda kalıntıyı da beraberinde getiriyor. Kalenin hangi amaçla inşa edildiği henüz bilinmiyor ancak dönemin mimarisini en iyi şekilde yansıttığını ifade etmekte fayda var.
Doğubayazıt’ya yaşadığı iddia edilen Ahmet Hani isimli yazarın türbesi olarak biliniyor… Yazar vefat edince sarayın karşısında bir bölgeye gömülüyor ve sonrasında burası türbe olarak can buluyor. Yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistlerin de ilgisini çeken adreslerden bir tanesidir.
İshak Paşa Külliyesi olarak da anılan saray, Abdi Paşa tarafından hayata geçirilmiştir. Doğubayazıt ilçe merkezine ortalama 5 km mesafede bulunan saray, 18. Yy’ın en değerli ve en önemli eserleri arasında gösteriliyor. Tam 116 odaya sahip ve hali hazırda ziyaretçilere açık olduğunu da söyleyebiliriz.
Okunma Sayısı : 98
