Hoşgörünün müzesi Konya Mevlana Müzesi

Mevlana hoşgörünün, sevginin, iyiliğin simgesidir. Onun felsefesi, sözleri halen günümüzde de bizlere ışık tutmaya devam etmektedir. Gönüllerin sultanı Mevlana’nın kenti Konya ise ne şanslı bir memlekettir ki böylesine önemli bir insanı topraklarında yaşatmıştır. Öyleyse bu topraklar tanınmaya, gezilmeye değerdir.

Ülkemiz de her kentimiz birbirinden özel ve güzel değerler taşıyor. Her bir şehrimizde farklı bir tarih, farklı zenginlikler barınıyor. Şüphesiz Konya da ülkemizin nadide kentlerinden biri. Zira Konya, Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından en büyük ili ve en kalabalık yedinci şehri. Ekonomik açıdan Türkiye'nin gelişmiş kentlerinden biri olan Konya, doğal ve tarihsel zenginlikleriyle de önem taşıyor. Dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olan Çatalhöyük, 2012 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmıştır. Şehir Anadolu Selçukluları’nın ve Karamanoğulları’nın başkentliğini yapmıştır. Ayrıca Türkiye'nin en önemli sanayi kentlerindendir. Anadolu Kaplanları'ndandır. Şehrin futbol takımı Torku Konyaspor'dur. Yöresel yemekleri Etliekmek, Bamya Çorbası, Mevlana böreğiFırın kebabı dır. Konya’nın simgeleri arasında Mevlana Müzesi (Kubbe-i Hadra) ve çift başlı kartal bulunmaktadır.

 

Mevlana Müzesi (Türbesi)

 

Şüphesiz ki Konya dendiğinde Mevlana Müzesi, Mevlana Müzesi dendiğinde Konya akla gelmektedir. Mevlana Müzesi,  Konya'da bulunan eskiden Mevlana'nın dergahı olan yapı kompleksinde 1926 yılından beri faaliyet gösteren müzedir. "Mevlana Türbesi" olarak da anılmaktadır. Yeşil Kubbe denilen Mevlana'nın türbesi dört fil ayağı (kalın sütun) üzerine yapılmıştır. O günden sonra yapı faaliyetler hiç bitmemiş, 19. yüzyılın sonuna kadar yapılan eklemelerle devam etmiştir. Osmanlı sultanlarının bir kısmının Mevlevi tarikatından olması Türbe'ye özel bir önem verilmesini ve iyi korunmasını sağlamıştır.

Müze alanı bahçesi ile birlikte 6.500 m² iken, yeri istimlak edilerek Gül Bahçesi olarak düzenlenen bölümlerle birlikte 18.000 m²ye ulaşmıştır. Bağlı bulunduğu Kültür Bakanlığı'na en çok gelir getiren ikinci müzedir. Birincisi Topkapı Sarayı Müzesi’dir. Mevlana hakkında menkıbelerin anlatıldığı Ahmed Eflaki'nin kitabı "Arifler'in Menkıbeleri"nde Mevlana'nın babası için türbe yaptırmak isteyen devrin sultanına "gök kubbeden daha görkemlisini yapamayacağınıza göre zahmet etmeyin" dediği rivayeti yer alır. Türbe, Mevlana'nın ölümünden sonra inşa edilmiştir. Konya’ya yolunuz düşerse ya da bilerek düşürmek isterseniz mutlaka Mevlana Müzesi’ni görmeden kentten ayrılmayın.

 

Yayınlanma Tarihi : 2024-2-26 17:30:26
Okunma Sayısı : 1381
kiremitçiler