GENİZ ETİ BÜYÜMESİ

Özel Star Medica Hastanesi KBB Hastalıkları Uzmanı Prof Dr. Ahmet  Faruk Kıroğlu Çocuklarda geniz eti büyümesi; çocuğun fiziksel gelişimini olumsuz yönde etkileyebilen tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirtti.

Geniz eti (adenoid vejetasyon ) burun boşluğunun arkası ile ağız çatı üzerinde bulunan süngerimsi yapılardır. Geniz eti; solunum sürecinde vücuda alınan zararlı bakteri ve virüsleri yakalayarak bağışıklık sistemini uyarma görevinde fonksiyoneldir. Ancak sık hastalık nedeniyle ve aşırı büyük geniz eti fayda yerine zarara neden olmaktadır.

Geniz Eti Büyümesi Belirtileri

Çocuklarda geniz eti büyümesi belirtilerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;

  • Burunda tıkanıklık ve bu nedenle ağızdan nefes alma
  • Yutkunma sırasında güçlük
  • Uyku problemleri, uyku sırasında hırıltılı ses çıkarma ya da horlama
  • Yorgunluk ve dikkat dağınıklığı
  • Çene ve yüzde şekil bozuklukları
  • Dişlerde çürüme
  • İşitmede azlık, kulakta sıvı birikimi ve zarda çökme, kalıcı kulak problemleri

Yukarıdaki şikayetlerin  sürekli yaşanması çocuklarda fiziksel açıdan gerilim geriliğine neden olabilmektedir.  Bu nedenle ertelemeden kontrol altına alınmalıdır Geniz eti büyümesi solunumda hava yolunu tıkayabilmekte ve bağışıklık sistemini zayıflatabilmektedir.

Çocuklarda geniz eti büyümesi okul öncesi dönemde daha sık görülmekle birlikte enfeksiyonlara maruz kalınmasına da neden olabilmektedir. Üst solunum yolları enfeksiyonun sık yaşanması ve tedavi amaçlı sık sık antibiyotik kullanımı; yaşam kalitesini düşürmekle beraber diş çürümesine de neden olabilmektedir. Bunların yanı sıra geniz eti enfeksiyonlarının sık sık tekrarlaması kulakta sıvı birikmesine de (otitis media) neden olabilmektedir.

Geniz eti büyüyen çocuğun öncelikle fizik muayene; genel sağlık durumunun kontrol edilmesi ve ince endoskopik kameralarla (fiberoptik nazofarengoskopi) incelemeler sonucunda tanı konulup geniz eti ameliyatının planlaması yapılmalıdır.

 

Yayınlanma Tarihi : 2022-8-1 14:37:47
Okunma Sayısı : 871
reklam yan