ECZACI ODASINDAN GRİP UYARISI

ECZACI ODASINDAN GRİP UYARISI

 

 

Tekirdağ Eczacı Odası Başkanı Ufuk Bekir Ersöz yaptığı basın açıklamasında Son günlerde basında da sıkça yer alan grip salgınıyla ilgili olarak: "Grip olan her kişinin mutlaka aşı yaptırması gibi bir tavsiye kesin surette doğru değildir." dedi.


Ersöz açıklamasının devamında: "Hastalık vuku bulduğu andan itibaren yaptırılan grip aşılarının hiçbir etkisinin olmadığı gibi, risk grubu dışındakilerin gereksiz yere aşı olması da dikkat edilmesi gereken bir husustur. Çünkü gribe neden olan virüs her yıl transformasyona uğramakta; aşı ise hastalığa neden olan unsurlar karşısında yetersiz kalmaktadır. Dolayısıyla aşıların içerik bakımından her yıl mutlaka yenilenmesi gerekmektedir."


RİSK GRUBU MUTLAKA AŞI YAPTIRMALI


Öte yandan, risk grubu içindeki 65 yaş üzeri kişilerin, kronik kalp ve akciğer hastalığı bulunanların, 18 yaş altında olup sürekli aspirin kullanmak zorunda olanların ve hamilelerin, bakımevinde veya toplu yaşam alanlarında yaşayanların,  ilaç kullanan şeker hastalarının, böbrek yetmezliği olan kişilerin, bağışıklık sistemlerini zayıflatacak bir hastalığı olanlar ya da ameliyat olanların (Kanser, HIV enfeksiyonu veya uzun bir süre steroid tabletler kullananlar gibi), sağlık çalışanlarının grip aşısı olmaları tavsiye edilmektedir.


Bu risk grubu dışındaki kişilerin aşı olmaları elzem değildir. Zira grip olduktan sonra yapılan aşıların etkililiği bulunmadığı gibi gereksiz yere aşının içindeki virüs vücuda enjekte edilmektedir. Aşıların yan etkisi yoktur ancak, enjeksiyonun yapıldığı yerde ve çevresinde acımaya neden olabilir veya birkaç gün boyunca rahatsızlık ortaya çıkarabilir.


ÖLÜMCÜL GRİP VAKASI YOK


Ülkemizde ölümcül diye tabir edilen bir grip salgını yaşanmamaktadır. Kış aylarının gelmesiyle birlikte grip vakalarının artması muhtemeldir. Yeterli ve dengeli beslenmeyen, mevsim koşullarına göre yiyip içmeyen, giyinmeyen kişilerin gribi çok ağır atlatması doğaldır. Kaldı ki, Dünya Sağlık Örgütü’nün de dikkat çektiği bir salgın söz konusu değildir" ifadelerine yer verdi.


Yayınlanma Tarihi : 22 Ocak 2014
Okunma Sayısı : 1257
kiremitçiler