DÜNYA SAĞLIK GÜNÜ

 

DÜNYA SAĞLIK GÜNÜ

 

 

1948’de Dünya Sağlık Örgütü’nün kuruluşunun yıldönümü vesilesiyle her yıl 7 Nisan Dünya Sağlık Günü olarak kutlanmaktadır. Her bir Dünya Sağlık Günü için önemli halk sağlığı sorunlarından birisi belirlenmekte ve çeşitli etkinliklerle gündeme getirilmektedir. 2014 Dünya Sağlık Günü’nün konusu vektörle bulaşan hastalıklar olarak belirlenmiştir.  


Vektörle bulaşan hastalıklar enfekte sivrisinek, kene, kum sineği (tatarcık)  gibi artropodaların sokması, ısırması ile bulaşan enfeksiyon hastalıklarıdır. Dünya Sağlık Örgütü dünya genelindeki tüm enfeksiyon hastalık yükünün %17’sini vektörle bulaşan hastalıkların oluşturduğunu tahmin etmektedir. Sıtma, dengue, chikungunya, sarı humma, Japon ensefaliti, lenfatik filariasis, leishmaniasis, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi tularemi gibi pek çok vektörle bulaşan hastalık insanlar için tehdit oluşturmaktadır.   Dünyada ölüme ne fazla sebep olan vektörle bulaşan hastalık sıtmadır.

 

Dünya Sağlık Örgütüverilerine göre 2012 yılında 627.000 kişinin hayatını sıtma nedeniyle kaybettiği tahmin edilmektedir. Sıtmaya bağlı ölümlerin %90’ı, Afrika kıtasının Sahra Çölü’nün altında kalan bölgeden olup %77’si de beş yaş altı çocuklarda görülmüştür.   Son yıllarda uluslararası seyahat ve ticaretin artması, iklim değişikliği gibi çevresel faktörler nedeniyle vektörle bulaşan hastalıklarda artış izlenmektedir.   Vektörle bulaşan hastalıklar Ülkemiz için de risk oluşturmaktadır.

 

Vektörle bulaşan hastalıklardan kendinizi ve ailenizi korumak için basit önlemler alın.

 

1.Seyahate çıkmadan önce gideceğiniz yerde yaygın olarak görülen hastalıklara karşı aşı olun. Sarı humma, Japon ensefaliti ve keneyle bulaşan ensefalit hastalıklarına karşı aşılar mevcuttur.


2.Kendinizi nasıl koruyabileceğinize dair (örneğin, gideceğiniz yerde sıtma hastalığı yaygınsa alabileceğiniz sıtma ilaçları) görüş almak amacıyla mümkünse seyahate çıkmadan 4-6 hafta önce doktorunuza danışınız.


3.Açık renkli, uzun kollu gömlekler giyiniz. Pantolon paçalarınızı çorap ya da çizme içine sokunuz. Sivrisinek, tatarcık sokmalarından kendinizi korumak için vücudun açıkta kalan bölgelerine ve kıyafetlerinizin üzerine haşere kovucu sıkınız. Hava sıcaklığı, nem ve gün içindeki saat, vektörlerin sokma durumunu etkiler. Bu nedenle koruyucu ek kıyafetler giyip haşere kovucuyu ne zaman kullanacağınızı öğreniniz.


4.Sivrisinekleri bulunduğunuz ortamın dışında tutabilmek için eğer varsa pencere teli kullanınız.


5.Eğer kaldığınız yerde sıtma veya leishmaniasis riski varsa orada cibinlik/insektisit emdirilmiş cibinlik kullanınız.


6.Kenelere karşı vücudunuzu düzenli olarak kontrol ediniz. Eğer vücudunuza kene tutunmuşsa çıplak elle dokunmadan, cımbız, eldiven, bez, naylon poşet gibi bir malzeme ile çıkarınız. Kenelerin enfekte olduğu bölgede iseniz dışarıdan geldiğinizde kaldığınız yere girmeden önce kıyafetlerinizi, çantalarınızı ve diğer eşyalarınızı kontrol ediniz.


7.Hasta insan ya da hayvanların kan, salgı, organ ya da diğer vücut sıvılarıyla temas etmeyiniz.


8.Keneyle bulaşan ensefalitin görüldüğü yerlerde pastörize edilmemiş süt ürünlerini kullanmayınız.




9.Eğer sivrisinek ya da tatarcık sizi sokar veya kene tutunursa ve yurtdışında bir yerde tedavi başlanırsa tedavinizi memleketinize döndüğünüzde de devam ettiriniz.


10.Seyahatten döndükten sonra hastalanırsanız doktorunuza seyahat ettiğiniz yerleri söyleyiniz.  Zira dönüşte beraberinizde hastalık getirmiş olabilirsiniz.


Her birey tüm dünyanın neresinde olursa olsun kaliteli sağlıklı bir yaşam hakkına sahiptir.

 

TEKİRDAĞ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

Yayınlanma Tarihi : 4 Nisan 2014
Okunma Sayısı : 1932
kiremitçiler