BU OKULUN ÖĞRENCİLERİ TEMA GÖNÜLLÜSÜ
Okul öncesi dönemdeki çocuklar için doğa kendi başına bir laboratuvardır. Bu zengin laboratuvarın, onlarla yapılacak farkındalık ve bilgi kazandırıcı bütün eğitimlerde kullanılması son derece önemlidir. Doğada olmaları, algılarının gelişimini ve duyuşsal becerileri kazanmalarını destekler .
İnsanlar, doğada var oluşundan bu yana doğadan yararlanmış, doğayı işlemiş, bilgi birikimi ve teknik ilerlemelerle doğaya egemen olmaya çalışmıştır. Yüzyıllar boyunca çevre insanlar tarafından gelecek kaygısı duyulmadan işlenmiş, doğanın zenginliklerinden hiç bitmeyecekmişçesine yararlanmıştır. İnsanın sınırsız beklentileri doğayı aşırı kullanmaya, doğayı düşünmeden denemelere girişmesine ve tahribine itmiştir. Üstelik insanoğlu, uzun yıllar doğaya verilen zararın farkında olmadan yaşamıştır. Bu tahribat sonucunda hava, su, toprak kirlenmesiyle başlayıp, bitki örtüsü ve hayvan topluluklarının yok olmasına varan çevre sorunları, en azından sorunlarla karşılaşanlarda belli bir gelecek kaygısı uyandırmıştır.
İşte bu gelecek kaygısının önüne geçmek amacıyla ilk olarak çocuklarımızı doğaya ve çevreye karşı eğitmeliyiz diyen Şehit Öğretmen Neşe Alten Anaokulu bu eğitimin önemini farkında olarak çevreyi tanıma ve doğayı koruma bilinci aşılanmak, çocuklarımızın bilişsel, fiziksel, sosyal, duygusal gelişimlerini desteklemek, çevre ve doğa ile ilgili konuların duyarak, görerek, hissederek ve yaşayarak daha kalıcı bir şekilde öğrenilmesine olanak sağlamak, eğitim sonucunda çocuklar doğaya, kendine ve topluma katkıda bulunan bireyler olarak; doğada yalnız olmadıklarını, doğanın sadece insan için değil canlılar içinde yaşam yeri olduğu gerçeğini anlamalarını sağlamak amacıyla TEMA vakfının doğa projelerine katılarak bu okulun öğrencileri TEMA gönüllüsü olmuştur.
Doğa eğitimleri çeşitli yaş grupları ile yapılabilir. Ancak biliyoruz ki 0-7 yaş öğrenmenin ve kalıcı davranışların öğrenildiği dönem olarak ; öğrencilerimiz ile eğitim sonrasında yaptığımız doğa eğitiminin %95 oranında öğrencilere doğa sevgisi kazandırdığı,%93 çevrelerindeki canlı türlerini keşfederek tanıdıklarını,%96 oranında çevreye karşı duyarlılıklarının arttığı yapılan anketlerle tespit edilmiştir.
Unutmamalıyız ki doğa bekçi ile değil, sevgi ve bilinç ile korunur diyen TEMA vakfı Tekirdağ il Temsilcisi Filiz ÖZKAYNAK DİKDÖNEK başta Şehit Öğretmen Neşe Alten Anaokulu Müdürü Gülyüz YAMAN’a , velilerimize , meraklı bakışları ile doğanın keyfini çıkaran çocuklarımıza , duyarlı, geleceğe sorumlu, yaparak yaşayarak öğrenme (learning by doing) prensibinden uzaklaşmadan ve merak uyandırıcı, araştırmaya keşfetmeye dayalı eğitim öğretim yaklaşımlarını (inquiry based learning) benimseyen öğretmenlerimize çalışmalarından dolayı teşekkür etti.
Okunma Sayısı : 1101