TRAKYA’NIN TRAKYAZİRAATBİYOTEK PEOJESİ VAR


TRAKYA’NIN TRAKYAZİRAATBİYOTEK PEOJESİ VAR

 

 

Trakya Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi tarafından yürütülen TR21/16/KÖA/0006 referans numaralı “ZİRAATbiyotek” isimli projenin kapanış toplantısı Naip Mahallesi’ndeki NKÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Araştırma ve Üretim Biriminde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’UN teşrifleriyle gerçekleştirildi.

 

Törene TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Milletvekili Çiğdem Koncagül, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Soner Gül, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

 

Törenin açış konuşması gerçekleştiren Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, “Bölge halkına ve çiftçilerimize fayda getirecek bir proje düşüncesiyle yola çıkıldı. Buradaki amacımız Trakya Kalkınma Ajansı ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi olarak yerinde kırsal kalkınmayı destekleyerek yöremizin ekonomik olarak kalkınması ve refahının artırılmasını sağlamaktır. Bu proje sayesinde, tarımsal ileri teknoloji araştırma laboratuvarları yörede yaygın tarımı yapılan ve ihtiyaç duyulan fideler ve fidanlar zirai hastalıklardan azade ve verim düzeyi yüksek hale getirilmiş şekilde ve ayrıca hem Trakya ve Tekirdağ’a, hem de Naip’e özgü yerli ve milli olarak burada üretilecektir” dedi.

 

Rektör Prof. Dr. Mümin Şahin ise “Biliyorsunuz ki ülkemiz ve dünyamızdaki iklim değişiklikleri sonucu şiddetli yağışlar ve kuraklık ile çeşitli bitkisel hastalıklar ve böcek zararlıları sebebiyle günden güne tarımsal üretimde azalmalar meydana gelmektedir. Azalan tarımsal üretim ve artan nüfus arasındaki ilişkiyi de göz önüne aldığımızda artık alternatif bazı projelerin hayata geçirilmesi kaçınılmaz oluyor.  Özellikle sanayi ile tarımı bir arada ortaklaşa kullanarak çeşitli AR-GE çalışmalarının, burada da gördüğümüz gibi laboratuvar çalışmalarının göz önüne alınması ve yürütülmesi önem arz ediyor. Tarımda bitki teknolojisi, moleküler genetik ve tohumculuk alanında artık yeni hedefler, yeni stratejiler ortaya koymamız gerekiyor. Bu sebeple Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Birimi (ZİRAATBiyotek) ismi verilen bu proje Trakya Kalkınma Ajansı’nın kıymetli desteği ile Üniversitemiz arasında ortaklaşa hayata geçmiş bulunuyor” şeklinde konuştu ve “Bina ve makine ekipman dahil yaklaşık maliyeti 2.7 milyon lirayı bulan proje ile hayata geçen ZİRAATBiyotek ile zaten yöremizde mevcut olan gelişmiş seracılığa katkı sağlamak ve tarımla uğraşan çiftçilerimizin daha iyi ve daha kaliteli üretim yapabilmesi için birer eğitim merkezi vazifesi görmesi amaçlanmıştır. İçinde yer alan AR-GE laboratuvarı ile geliştirilecek tohumlar ve bitkiler sayesinde çiftçilerimizin ekonomik olarak zayıflamasına engel olunmak istenmektedir. Bu vesile ile burada yaşayan insanlarımızın, özellikle gençlerimizin kente göç etmemesini, köylülerimizin daha ekonomik değeri yüksek üretimler yaparak ekonomiye ve Türkiye’ye katkı sağlamalarını istiyoruz” diye konuşmasını sürdürdü.

 

Vali Aziz Yıldırım, “Dünyada nüfus artıyor. Bu da demek oluyor ki gıda üretiminin de artması gerekiyor. Onun içindir ki hem seralarımız iklim farklılıklarını ortadan kaldırıyor, hem de yeni geliştirilmiş tohumlardan elde edilen tarımsal üretim belki 5-6 katına kadar çıkartılabiliyor. Bunlar önemli kazanımlar. Bunu yapabilecek bir merkez kurulmuş burada. Bu anlamda kurumlarımızın yapmış olduğu bu iş birliği ile ortaya çıkan, bugün açılışını yaptığımız ZİRAATBiyotek’i coşkuyla karşılıyor, emeği geçen kurumlarımızı kutluyorum” dedi.


 

“Küçük ama önemli bir tesis”

Son olarak TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop yaptığı konuşmada “Bu tesis belki küçük gözükebilir ama çok önemli bir amaç için kuruldu. Günümüzde başta tarımsal üretim olmak üzere gıda, stratejik bir mesele haline geldi. Özellikle gıdanın genetiği ile oynanması durumunda insana zarar verici biyolojik nesneye dönüşebileceğini görüyoruz. Bu bakımdan bizim bu ziraat alanında, bilhassa temel gıdalarımızın tohumlarının genetiği anlamında yerli ve milli üretimlere ihtiyacımız var. İşte bu kurulan tesis bu anlamda bir başlangıç olarak düşünülmeli ve sayılarının üretimi arttırmak adına ivedi olarak çoğalması da lazım. Çünkü bizim milletimizin yiyeceğini ve içeceğini tamamen bu ülkede ve onun maddi ve manevi faydasına hizmet edecek bir şekilde planlamamız ve gerçekleştirmemiz lazım” şeklinde konuştu.

 

Ardından tesis ve laboratuarlar gezilerek proje ve laboratuarlar ile ilgili bilgilendirme Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, Tarımsal Biyoteknoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sezen Arat, Dr. Öğr. Üyesi Sefer Demirbaş, Dr. Öğr. Üyesi Sheida Daneshvar ve Arş. Gör. Elif Ceren Pehlivan tarafından TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ve beraberindekilere yapıldı.

Tören, TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop adına yerleşke bahçesine sedir ağacı dikilmesi ile son buldu.

 

 


Yayınlanma Tarihi : 19 Mart 2019
Okunma Sayısı : 1241
kiremitçiler