BEL FITIĞI HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER

BEL FITIĞI HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER

 

 

Yapılan araştırmalar, bel ağrısının insanlık tarihi kadar eski bir şikayet olduğunu ortaya koyuyor. Ağrının da eşlik ettiği bel fıtığı ise kadın erkek ayrımı yapmadan toplumun her kesiminde, her yaşta ortaya çıkabiliyor. Peki her bel ağrısı fıtık habercisi mi? Kimler ameliyat adayı? Ameliyat olmadan şikayetlerden kurtulmak mümkün mü? Özel Tekirdağ Yaşam  Hastanesi'nden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emin Kasım, sorularımızı yanıtladı.


Bel fıtığı nedir?


Vücudumuzu dik tutmamızı sağlayan omurganın sırtttan kuyruk sokumuna kadar olan bölümünü bel olarak isimlendiririz. Bu arada 5 kemik ve bunların arasında 5 yumuşak yastıkçık bulunur. Bu yastıkçıkların zamanla ağır iş yapma, kilo alma, sigara kullanımı ve genetik faktörler gibi birçok faktörle yıpranıp oldukları yerden dışarı taşmaları sonucu bel fıtığı gelişir. Bel fıtıkları belden bacağa doğru uzanan sinirlere baskı yaparak hem belde hem bacakta ağrı, uyuşukluk, kuvvetsizlik oluşturabilir. Yine toplumda çok sık atlanan idrar ve cinsel işlev bozukluklarına neden olabilir.


Ne zaman doktora başvurmalıyım?


Bel ağrısı çok sık izlenen bir durum olarak karşımıza çıkar ve önemli bir kısmı birkaç günlük yatak istirahati ile geçer. Bu tip ağrılar genellikle bel fıtığından ziyade bel kaslarından dolayı meydana gelen ağrılardır. Eğer ağrılar çok şiddetliyse, birkaç günlük istirahate rağmen geçmiyorsa, bacaklarda ağrı, uyuşma, kuvvetsizlik hissediliyorsa, bel ağrısı ile beraber idrar ve büyük abdest tutulamayıp altına kaçırma durumu varsa, yine bel ağrıları ile beraber cinsel işlev bozuklukları mevcutsa; bunlardan herhangi birinin varlığında vakit kaybetmeden hekime başvurmak gerekir.


Bel Fıtığı Tanısı Nasıl Konulur?


Bel fıtığı tanısı iyi bir muayene ile bu konunun uzman hekimi tarafından konulabilir. Fıtığın büyüklüğü, cerrahinin gerekliliği, ek hastalık varlığı MR ile belirlenir. Unutulmaması gereken husus her bel ağrısı bel fıtığı değildir. Belde kayma, kanserler, kanal daralmaları, kemik ve eklem bozuklukları da belde ağrı yapar.


Tedavi Şekline Nasıl Karar Veriliyor?


Hastamıza bel fıtığı teşhisi konduktan sonra nasıl tedavi edeceğiz. Tabii ki her bel fıtığı ameliyat edilmemektedir. Ameliyat kararı hastanın ağrısının şiddeti, fıtık nedeniyle hasara uğramış sinirde harabiyet derecesi, MR da görülen fıtığın büyüklüğü ve tabii ki hekimin deneyimine göre verilir. Bilinmesi gereken her 100 beli ağrıyan hastadan ancak 1-2 tanesinin ameliyat ihtiyacının olmasıdır.


Ne zaman ameliyat olmalı?


Ameliyat olup olmayacağınıza genellikle beyin cerrahisi uzmanınız karar vermelidir. Eğer idrar kaçırma, bacakta kuvvetsizlik, dayanılmaz ağrı ve/veya MR’da saptanmış fıtığınız varsa ameliyat geciktirilmeden yapılır. Ameliyat gelişmiş teknolojik imkanlarla mikrocerrahi yöntemlerle hastanede bir gece kalmayı gerektirecek kadar rahat yapılabilmektedir. Hatta spinal anestezi dediğimiz hastayı uyutmadan sadece belden aşağı verilen anesteziyle anestezik riskler ortadan kaldırılarak yapılabilir. Ancak fıtığınız küçük ve siniriniz çok yıpranmamışsa hastalığın şiddetine göre istirahat tedavisi, ilaç tedavisi, belden iğne uygulamaları, fizik tedavi gibi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.


Bel Fıtığı Ameliyat Edilmezse Ne olur?


Tedavi edilmemiş bel fıtıklarında zarar görmeye başlamış olan sinirde harabiyet kalıcı olmaya başlar. Hastanın ayağında şiddetli kuvvetsizlik, uyuşma ve ağrı kalıcı olur. İdrar ve büyük abdest kaçırma şikayeti oluşmuşsa maalesef bu şikayetler devamlı olur. Daha sonra uygulanacak tedavilerden de sonuç alınamayabilir.

 

Yayınlanma Tarihi : 23 Ocak 2014
Okunma Sayısı : 1217
reklam yan