BAŞKA YER Mİ YOK?
BAŞKA YER Mİ YOK?
Marmaraereğlisi ilçesine yapılması planlanan çevrim santralleri ile ilgili yeni bir gelişme ortaya çıktı. Şimdi de Borusan A.Ş. bakanlıktan 'işi bitirmek' için harekete geçti. Ankara'da yapılması planlana ÇED toplantısı ile birlikte Sultanköy Mahallesi sınırları içine çevrim santrali kurmak istiyor.
Bilindiği gibi Marmaraereğlisi 3 yıldır bölgeye kurulmak istenen Kömürlü ve doğalgaz çevrim santralleri ile savaşıyor. Şu ana kadar savaşın galibinin Marmaraereğlisi olduğunu söyleyebiliriz. Daha önce yargıtay tarafından itirazlar kabul edilmiş ve bölgeye çevrim santrali kurulamayacağı yönünde karar alınmıştı. Ancak bakanlık daha sonra aldığı yeni bir kararla birlikte bölgede yeni enerji alanları ilan etmiş ve süreci yeniden başlatmıştı.
Bu kapsamda Çevre gönüllüleri yine harekete geçtmiş ve toplanan rekor imza ile yeniden yargı süreci başlatmıştı. Geçtiğimiz aylarda yaşanan bu gelişmenin ardından adeta bu tepkilere kulak tıkayarak harakete geçen Borusan firması ile Bakanlık nezdinde girişimlerini hızlandırdı.
ZARARI ÇOK BÜYÜK OLACAK
Bölgede kurulması olası bir çevrim santralinin ciddi boyutlarda canlı sağlığına etki edeceğini belirten çevre uzmanları sadece Marmaraereğlisi'nin değil, yaklaşık 2 milyon insan ve 2 milyon 961 bin metrekare alan etkilenecek. Bununla birlikte yaklaşık 750 bin dönüm deniz suyunun da bu etkileşim içinde olacağı öngörülüyor.
Yakın gelecekte TESKİ tarafından içme sularının bölgede bulunan 7 göletten verilmesi planlanırken, çevrim santralleri vasıtasıyla oluşacak asit yağmurlarının bu göletlere direk etki edeceği ve 127 milyon metreküp suyu zehirleyeceği biliniyor.
BÜYÜKŞEHİR SESSİZ
Bunca sıkıntılar ve veriler ortadayken, özellikle Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi kanadından ciddi bir açıklamanın yapılmamış olması ise düşündürücü. Özellikle bu konuda Belediye Başkanı Kadir Albayrak'ın ağızından çıkacak bir kaç cümle bölgede de diğer ilçe belediye başkanlarının konuya daha çok sahip çıkmasını sağlayacak. Marmaraereğlisi Belediye Başkanı gerekli mücadeleyi yaparken, zaman zaman kendisini sert tartışmaların da içinde buluyor. Kamuoyunun ve basının desteklediği Uyan'ı siyasi ve yerel yönetimler tarafından yalnız bırakılmış gibi görünmesi ise tabloyu iyi göstermiyor.
UZMANLARDAN DESTEK
Enerji üretecek firmaların denizden soğutma amacıyla alacakları suyu ısıtarak tekrar denize vermesi su sıcaklığını ve deniz canlılarını olumsuz yönde etkileyecek. Süreç ilerledikçe denizdeki doğal denge de bozulmuş olacak” diyen Prof. Dr. Beyza Üstün bu sözleriyle kıyı kenti olan Tekirdağ’ın bu durumdan nasıl etkileneceğini açık şekilde ifade ediyor.
19 Mayıs Üniversitesi Çevre Mühendisliği öğretim üyelerinden Doç. Dr. Bahtiyar Öztürk, “Santralin çevreye vereceği zararlı maddelerden en önemlisi azot oksitler. Bu maddenin çevreye zararları ise asit yağışına, fotokimyasal dumana, ozon oluşmasına, solunum yolu rahatsızlıklarının artmasına neden olur” diyor.
BU ISRAR NEDEN?
Ulaşım kolaylığı, nakliye ve diğer etkenler ile birlikte ticaretin merkezi olan İstanbul'a yakınlığı ile bölgenin bu anlamda büyük cazibesi var. Ancak tarihi ve turistik yapısı ile öne çıkan Marmaraereğlisi ilçesinde böyle bir tesisin tamamen çevre cinayeti olacağıda kaçınılmaz bir durum ortaya koyuyor. İşte bu noktada çevrim santrallerinin buraya kurulmaması gerektiği de açık bir şekilde ortaya çıkıyor.
Bilindiği gibi bölgede daha önce 11 müracaat yapılmış fakat bunlardan bazıları yaşanan süreçten sonra geri çekilmişti. Halen bölgede Kömürlü ve çevrim santrali kurmak isteyen Kaptan Demir Çelik firmasına bağlı Çebi Enerji ve Borusan A.Ş. firması bulunuyor. Marmaraereğlisi ve çevre halkı ise yaşananları tedirginlikle takip ediyor.
Yayınlanma Tarihi : 1 Ocak 1970
Okunma Sayısı : 1148
Okunma Sayısı : 1148
