AŞIRI TV İZLEMEK OTİZMİ TETİKLİYOR
AŞIRI TV İZLEMEK OTİZMİ TETİKLİYOR
Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları doktorlarından Dr. Ayşin Nalbantoğlu, 2 yaşın altında uzun süre televizyon izleyen çocuklarda otizm benzeri belirtiler görülebildiğini söyledi.
Nalbantoğlu, yaptığı açıklamada, günümüzkoşullarındaçocuklarınbüyük çoğunluğunun uyanık olduğu dönemlerinin önemli kısmını televizyon karşısında geçirdiğini ve bu durumun onların ruhsal vezihinselgelişimlerinde bozukluklara neden olduğunu belirtti.
Küçükçocuklarınuzunsüretelevizyon karşısında kalmalarının özellikle de reklam ve müzik kliplerini sürekliizlemelerinin,çocuklardaotizm benzeri ağır gelişimsel geriliğe neden olabildiğini ifade eden Nalbantoğlu, uzunsüretelevizyonizleyen2 yaşın altındakiçocuklarındil gelişimi, sesli ve sessiz iletişimi, gülümseme gibi sosyaliletişimleri ile göz teması ve öğrenme kapasitelerinin yaşıtlarına göre daha geri olduğunu kaydetti.
Nalbantoğlu, otizmin, 2-3 yaşından önce belirti vermeye başlayan ve beyindeki kimyasal dengenin bozulmasına bağlı olduğu düşünülen yaygın gelişimsel bir bozukluk olduğunu anlatarak, şöyle konuştu:
''Televizyonizlemeyleotizm arasında nedensel bir ilişki bilimsel olarak henüz kanıtlanmamış olsa da 3 yaş altında olan ve uzunsüretelevizyonizlettirilençocuklardaotizm benzeri belirtiler görülmektedir. Bunlar genelde daha az göz teması kurar ve kucaklanmayı sevmezler. Dil gelişimi açısından kelime hazineleri zayıf ve konuşulanları anlamaktagüçlük çekerler. Sosyaliletişimlerive sosyalbecerilerizayıftır. İnsanlarakarşı ilgisiz ve kalabalık ortamlardan hoşlanmazlar. Yaşıtlarının oynadığıoyuncaklarakarşı ilgi duymaz, el çırpma, sallanma, kuş gibi kanat çarpma, zıplama ve benzeri yinelenen anormal davranışlar gösterirler.''
Nalbantoğlu, bu nedenle ailelerin 2 yaşından önceçocuklarınakesinlikle televizyon izlettirmemelerigerektiğini belirterek, ''Televizyonun bu yaştakiçocuklarınruhsal ve bedensel gelişimlerini olumsuz etkilediği, dil gelişimlerini geciktirdiği, sosyaliletişimvebecerilerini bozduğu ile ilgili bir çok bilimsel çalışma ve gözleme dayalı deneyimler var. Bundan dolayıdır ki Amerikan Pediatri Akademisi önlem olarak 0-2 yaşçocuklarınıntelevizyon ekranlarından uzak durmaları gerektiğini önemle vurguluyor. Kliniğimizde her aybir ikiçocuktabu rahatsızlığın olduğunu tespit ediyoruz'' dedi.
Bu türçocuklarınaileleri tarafından mutlaka erken dönemde fark edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr.Ayşin Nalbantoğlu, bu durumdakiçocuklarınerken dönemde fark edilmemesi ve gerekli önlemin alınmamasının telafisi güçsorunlaraneden olabileceğini söyledi.
Otizm belirtileri gösterençocuklarınözellikle 3 yaşından önce teşhis edilmesinin tedavi şanslarını artırdığını, daha geç yaşta tanı konançocuklardatedaviye direncin fazla olduğunu dile getiren Nalbantoğlu, erken tanı, düzenli takip ve davranış tedavileriyle bu türçocukların zamanında normal okula başlayabileceğini belirtti.
EN DEĞERLİ AN KAYBOLUYOR
Nalbantoğlu, özellikle klip ve reklamların küçükçocuklarındaha çok ilgisini çektiğini, ancak normalçocuklarıntelevizyona gösterdiği bu ilgiyi başka şeylere de gösterdiğini bildirerek, şöyle dedi: ''Ancak otizm belirtileri gösteren veya buna yatkın olançocuklar, televizyona gösterdikleri ilgiyi çevreye veinsanlaragösteremez. Pek çok anneve bababebeklerinioyalamak, hatta eğitmek için televizyon karşısına oturtur. Annelerçocuklarınındaha fazla yemek yemesi için müzik klipleri ve reklamlarıizletmekte ve buyollaçocuklar duygusal, dil ve sosyal gelişimi için annesi ile yakalamış olduğu en değerli anı kaybeder. Ailelerçocuklarınkonuşmayıotomatik olarak öğrendiklerini zannediyor. Oysa normal birçocukinsanlarındudak şekli ve sesi arasında bağlantı kurarak dilini geliştirir. Uzunsüretelevizyon karşısında kalançocuklarda dil gelişimi geri kalabileceği gibi içine kapanma ve yaşamdan kopma meydana gelebilmektedir. Anne vebakıcılarevişi yaparkençocuklaratelevizyon izlettirmesin, bunun yerineresimli kitap okuma, konuşma, resim yapma, arkadaşlarıyla veyaoyuncaklarıyla oynama gibi başka şeyle ilgilenmesi için ortam sağlasın.''
Okunma Sayısı : 1777