AŞIRI TERLEME SORUNUNA KARŞI BOTOKSLU ÇÖZÜM

 

AŞIRI TERLEME SORUNUNA KARŞI BOTOKSLU ÇÖZÜM

 

 

Aşırı terlemenin nedenleri, etkileri ve tedavisi hakkında konuştuğumuz Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Murat Deniz , “Aşırı terleme tıp dilinde (Hiperhidrozis) olarak isimlendirilir ve buna sahip olan kişiler için can sıkıcı ve hoş olmayan bir durumdur. Kişisel bakım ve hijyenik önlemlerle azaltılabilse de tamamen düzelmeyen bir sorun olan “aşırı terleme”, kişinin günlük yaşantısında görsel ve hijyenik sorunlara beraberinde ise özgüven eksikliğine neden olur.” dedi.

 

Aşırı terlemenin başlıca sebepleri ve etkileri nelerdir ?

 

Ter bezlerimiz kontrol dışı çalışır. İstediğimiz zaman terleyemeyiz ya da bunu engelleyemeyiz. Ortam şartlarına bağlı olarak; utanınca, sıkılınca ve stres altında olduğumuz durumlarda  terleme mekanizmamız devreye girer. Asıl görevi vücut ısısını düzenlemek olan ter bezlerinin fonksiyonları sırasında vücut metrekaresi başına dakikada 1 mililitre ter salgılar, bunun üzerindeki miktar fazla terleme olarak değerlendirilir.

 

Fazla terleme, deri üzerinde normal olarak bulunan bakterilerin üremesini sağlar ve kokuya da neden olur. Bu vücut kokusu psikolojik ve fiziksel problemlere yol açar. Böylece sosyal yaşamı zorlaştıran terleme, ellerde, avuç içinde, koltuk altında, ayak tabanlarında hatta yüzde ve gövdede oluşabilir. Ellerdeki terleme eller kullanılarak yapılan tüm işlerde zorluk çekilmesine sebep olur; sosyal yaşantısında kişiyi rahatsız eder. Terleme, stresli durumlarda gelişiyorsa ve kişi terlemeden dolayı rahatsız oluyorsa, terledikçe stres artarak kısır bir döngü içine girilir. Kişi terleyeceğini bildiğinden daha sıkıntılı ve endişeli hale gelir ve endişelenmesi de daha fazla terlemeye yol açar.

 

Genetik bir durum mu? Hastalık mı?

 

Aşırı terleme ile başvuran hastaların öncelikle tıbbi hikayesi alınır ve muayenesi yapılır.  Terleme, gebelik, menopoz, aşırı alkol kullanımı, Parkinson hastalığı, şeker hastalığı, kalp krizi, hipertiroidi, bazı kanserler ve iç salgı bezi hastalıkları sürecinde de oluşabilir. Buradaki çözüm ana problemi ortadan kaldırmaktan geçer. Şayet tıbbi neden bulunamaz ise direkt terleme tedavisine yoğunlaşılır. Nedeni bilinmeyen aşırı terleme ise genelde bir hastalığa eşlik etmez, kişinin genetiksel geçmişinde olup çoğunlukla erken yaşlarda ortaya çıkar.

 

Botoks nasıl yapılır? Etkisi ne kadar sürer ?

 

Aşırı terlemenin cerrahi ve cerrahi olmayan tedavileri mevcuttur. Hastanın isteğine, tıbbi durumuna bağlı olarak tüm seçenekler hakkında hasta bilgilendirilir ve tedavi şekline hasta ile beraber karar verilir. Son yıllarda aşırı terleme tedavisinde en sık kullanılan, cerrahi olmayan bir yöntem olan Botoks, estetik kullanımı nedeni ile artık herkes tarafından bilinen bir ilaç halini almıştır. Aslında tıbbi tedavi için tasarlanmış bir bakteri toksinidir. Etkisini uygulandığı kasları geçici felç ederek gösterir. Kırışıklığa neden olan kaslar felç edildiğinde kırışıklık da ortadan kalkar. Ter bezlerinde de aynı mekanizma ile etki eder. Ter bezleri de aynı kaslar gibi çalışmak için sinirsel bir uyarıya ihtiyaç duyar. Botoks sinirsel uyarının ter bezlerini çalıştırmasını önleyerek terlemeye engel olur. Bu etki geçicidir, hastadan hastaya ve tekrar sayısına bağlı olarak 6 ile 12 ay arasında sürer. Etki sadece ilacın uygulandığı bölgede ortaya çıkar. Fizyolojik ihtiyaç olan genel vücut terlemesi tedaviden etkilenmez.


Uygulama hastanın en çok terleyen bölgelerine yapılır. İlaç belli bir oranda sulandırılır ve cilt altına çoklu enjeksiyonlar halinde uygulanır. Kas tabakasına ulaşılmadığından kaslarda felç oluşmaz. Terleme azalması 4 gün ile 1 hafta arasında ortaya çıkar. Hafif ağrı ve kızarıklık dışında sık görülen yan etkisi yoktur. Çok nadir de olsa ciddi alerjik durumlar gelişebilir. Bu yüzden enjeksiyonlar müdahale imkanı bulunan merkezlerde yapılmalıdır. Nadir de olsa istenen terleme azalması sağlanamayabilir.


Botox aşırı terleme tedavisinde güvenliği ispatlanmış bir yöntemdir. Etkisi geçici olmakla birlikte her tekrarda etki süresi uzamakta ve tekrar araları açılmaktadır. Avuç içi ve koltuk altı terlemenin azaltılmasının sağlığa olumsuz bir etkisi yoktur.

Yayınlanma Tarihi : 12 Mayıs 2014
Okunma Sayısı : 1753
kiremitçiler