“3. SINIF SANAYİYİ ÇERKEZKÖY’E GETİRMEK İSTİYORLAR”
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ile birlikte mahalle muhtarlarını ağırlayan Belediye Başkanı Vahap Akay, “Bugün sınırlarında 3 tane Organize Sanayi Bölgesi bulunan, kaliteli bir sanayi kenti olan Çerkezköy’e, İstanbul’un 3. sınıf artık sanayisini taşıma projesi var. Ne Tekirdağ, ne de Çerkezköy, hiç kimsenin arka bahçesi değil, olmamalı. Buna hep birlikte çocuklarımız için, torunlarımız için karşı çıkmak zorundayız” dedi.
Pandemi dönemi nedeni ile uzun zaman sonra Çerkezköy’ün mahalle muhtarları ile bir araya gelindiğini belirten Belediye Başkanımız Vahap Akay, “Hem dertleşelim, hem de Çerkezköy’ün sorunlarını konuşalım diye zaman zaman yaptığımız toplantıların yenisini gerçekleştiriyoruz” dedi.
Uzun süreli bir pandemi dönemi yaşandığını ve bunun hem kendi çalışmalarını, hem de Belediye çalışmalarında zaman zaman aksaklıklar yaşanmasına neden olduğunu belirten Belediye Başkanımız Vahap Akay, “Çerkezköy’ün dertlerini, sorunlarını paylaşalım diye bir aradayız. Bugün konuya Çerkezköy’ün en temel sorununu paylaşarak başlayacağım. Çerkezköy’de altyapı ve üstyapı sorunları, muhtarlarımızın dertleri, vatandaşlarımızın talepleri, kurumların Çerkezköy’e dair yatırım hedefleri gibi güncel konularımız var. Geleceğe dair yatırım konularımız var. Ancak bazı zamanlar, bazı anlar Çerkezköy’de dair geleceğe yönelik atılan adımların, 10 sene, 20 sene, 30 sene sonra Çerkezköy’e neler getirip, neler götüreceğini konuşuyor ve seslendiriyor olmamız lazım.
3. SINIF SANAYİYİ ÇERKEZKÖY’E GETİRMEK İSTİYORLAR
Bu konulardan biri bugün yine Çerkezköy’ün gündeminde. Bunu yaklaşık 1 senedir çeşitli ortamlarda seslendiriyorum. Bugün İstanbul’un artık sanayisini sınırlarında 3 tane Organize Sanayi Bölgesi bulunan, kaliteli bir sanayi kenti olan Çerkezköy’e taşıma projesi var. Ve bu mesele hiçbir kurum tarafından seslendirilmiyor. Bu konuyu bir kere daha gündeme getirme, 30 sene sonra bu şehrin çocuklarının nasıl bir Çerkezköy’de yaşayacağını tarif etme sorumluluğu bizde olduğu için bunu seslendiriyorum. TOKİ eliyle Kızılpınar’ın karşı bölgesinde, ÇOSB’nin hemen kıyısında İkitelli’deki 3. sınıf sanayiyi çevre duyarlılığı olan, çevre hassasiyetini daha da geliştirmeye çalıştığımız Çerkezköy OSB’nin hemen yanına kurma çabası ve mücadelesi var. Bugün için bu yapılanlar, birilerinin günü birlik ihtiyaçlarını karşılıyor gibi gözükebilir. Ancak 20 - 30 sene sonra bu şehrin çocukları, hepimizin torunları bu artık sanayinin sıkıntısını yaşayacak. O yüzden ses vermek zorundayız.
HERKESİN DUYARLILIĞINI BEKLİYORUM
TOKİ eliyle mağduriyet yaşatan kamulaştırmalarla beraber, bugün Kızılpınar’ın hemen karşısına İkitelli’deki artık sanayiyi maalesef taşıma mücadelesi var. Bu konuda tüm muhtarlarımızı bir kez daha duyarlılıklarını göstermeye davet ediyorum. Çerkezköy’ün gelecek vizyonunu doğru bir şekilde ortaya koyacaksak, bugün vatandaşlarımızın bizlere verdiği sorumluluğu doğru şekilde paylaşacaksak, Türkiye’nin en önemli sanayi bölgelerinden biri olan Çerkezköy OSB gibi kurumların varlığı ile güçlenen kentimizin hemen yanına, başka hiçbir alan yokmuş gibi İstanbul’un artık sanayisini getirmeye çalışanlara karşı durmamız lazım.
ÇERKEZKÖY ARKA BAHÇE OLMAMALI
Bu konuyu hiç kimse gündemine alıp da bugüne kadar iki kelime etmedi. O yüzden bu durumu, bu mağduriyetleri ben bir kere daha Çerkezköy kamuoyunun gündemine getirmek adına seslendiriyorum. Ne Tekirdağ, ne de Çerkezköy hiç kimsenin arka bahçesi değildir, olmamalıdır. Bugünün siyasetçileri, bugünün milletvekilleri, bugünün muhtarları, belediye meclis üyeleri, belediye başkanlarının geleceğe dair sorumlulukları var. Herkesin bu sorumluluğa dikkat ederek hareket etmesi gerekiyor” dedi.
SİZLERLE NELER YAPACAĞIMIZI PAYLAŞACAĞIM
2014-2019 yılları arasında Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ile Çerkezköy’e hizmet ettiklerini belirten Başkanımız Akay, “Bu dönem de aynı bakış açısı, aynı yaklaşımla Çerkezköy’e hizmet etmek için görevlerimizin başındayız. Ancak bahanelere sığınmadan, durum tespitimizi de doğru yaparak neler yapacağımızı paylaşacağım. Bugün TESKİ, Cumhuriyet ve Yıldırım Beyazıt Mahallelerinde başlattığı içme suyu değiştirme çalışmalarını sürdürüyor. İller Bankası kredisi onaylanırsa Çerkezköy’ün bütün mahallerinde bir kazı çalışması başlayacak. Dolayısı ile bu manzara netleşir netleşmez, hepinizin dertli olduğu, benim de dertli olduğum konularla ilgili daha sağlıklı bir şekilde yol almaya başlayacağız.
TESKİ’nin planlama durumu netleştikçe (Netleşen yerler var) asfalt programımızı yapmaya başladık. İller Bankası’na kredi müracaatımızı yaptık. Mahallelerimizin sıkıntılı olan cadde ve sokaklarını biliyoruz. Sizler de zaman zaman bu konuları bizlere taşıyorsunuz. Bunlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.
KIZILPINAR’DA 3 PARK YAPILACAK
Kızılpınar’da 3 mahalleye 3 park yapımının startını verdiklerini belirten Başkanımız Akay, “Kızılpınar Atatürk Mahallesi’ne Fatih Sultan Mehmet Parkı, Kızılpınar Gültepe Mahallesi’ne Aydın Sokak Parkı ve Kızılpınar Namık Kemal Mahallesi’ne de 51. Sokak Parkı yapıyoruz. FSM Parkı’nda çalışmalar başladı, Aydın Sokak’ta ihalesi bitti, bugün veya yarın iş başlıyor. 51. Sokak ihale edildi, süreç devam ediyor. Muhtarlık binalarımızı da Aydın Sokak ve 51. Sokak Parkı’na koyacağız.
Bunun dışında 2021 yılına ait Narin Caddesi proje çalışmamız devam ediyor. İstasyon Mahallesi’nde Cengiz Topal ile Hikmet Uğraş Caddelerimizi birbirine bağlayan Utku Sokak’tan, Güler Sokak’tan Üründül Sokağa bağlayan hattın ihale çalışması başladı. Melisa Sokak’ta, Çağlayan Sokak’ta soğuk asfalt çalışması gibi altyapının olduğu bütün alanlarda asfalt ihalemiz şu anda gündemimizde. Ayrıca iki yıl önceki seçim dönemindeki vaatlerimizin de arkasındayız ve bugün proje çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
1 EYLÜL’DE KAMUOYU İLE PAYLAŞACAĞIZ
En önemsedikleri projelerden birinin de Atatürk ve Öztrak Caddelerinin yeniden düzenlenmesi ile ilgili çalışmalar olduğunu kaydeden Belediye Başkanımız Akay, “İki ana damar caddemiz için proje çalışmalarının içerisindeyiz. Önümüzdeki hafta Çerkezköy Belediye Meclisi’nde Belediye Meclis Üyelerimiz ve kamuoyu ile konuyu paylaşarak süreci başlatacağız. TESKİ’nin kanalizasyon, içme suyu ve yağmur suyu işleri projeleri hazırlandı. Aynı şekilde Meydan Altı Projesi için etüt proje çalışması devam ediyor. Çerkezköy Belediyesi’nin de Atatürk ve Öztrak Caddeleri’ne dair üst yapı çalışmaları, peyzaj çalışmaları olacak. Sürecinin detaylarını 1 Eylül’de paylaşacağız.
ESNAF VE VATANDAŞLARIMIZ İLE TOPLANTILAR YAPACAĞIZ
Şehri güzelleştirelim yaklaşımı ile altyapısı uygun, yeni bir şehir meydanı olan, otopark sorununu çözümleyen bakış açısı ile yola çıkıyoruz. Burada tabi ki Büyükşehir Belediyesi’nin, TESKİ’nin ve Çerkezköy Belediyesi’nin yapacakları var. Çerkezköy’ü bu tabela dağınıklığından, çirkinliğinden, dökük binalardan kurtarmak için vatandaşlarımızdan da taleplerimiz olacak. Bu talepleri, bu yol haritasını Eylül ayında kademe kademe Atatürk ve Öztrak Caddesi’ndeki esnafımızı, vatandaşlarımızı toplayıp, dinleyerek Mart 2021 tarihinde başlayıp 2022’nin aynı döneminde bitirme hedefi ile yola çıkıyoruz. Bu takvimimizi 1 Eylül’de bütün Meclisimize ve Çerkezköy’e tarif edeceğiz” dedi.
FİKİR VE ÖNERİLERİ BİZLERE ULAŞTIRIN
Bu konudaki fikirlerin, taleplerin, söyleneceklerin kendilerine ulaştırılmasını isteyen Belediye Başkanımız Akay, “Proje çalışmalarına destek olacak fikir ve önerilere açığız. Çerkezköy’ün belki bir daha 1 asır dokunulmayacak caddeleri olsun, kaldırımları olsun. Bu yüzden hassasiyetle çalışıyoruz. Bu sessizliğimiz biraz da işin proje çalışmalarını incelemekle geçtiğimiz içindir. Bir işi yaparken en önemsediğimiz işlerden bir tanesi Çerkezköy’de uzun vadede sorun çıkarmayacak işlerin projelendirme safhasında uzun düşünerek, ince düşünerek yola çıkmaktır” ifadelerini kullandı.
ATATÜRK VİYADÜĞÜ GENİŞLETME ÇALIŞMALARI NEDEN GECİKTİ?
Narin Caddesi’nde asfalt, yol ve kaldırım çalışmasının yapılacağını, Yıldırım Beyazıt Mahallesi’nde yağmur suyu, ardından da kaldırım ve yol çalışması yapılacağını belirten Belediye Başkanımız Vahap Akay, “Atatürk Viyadüğü genişletme çabamız sürüyor. ‘Bu kadar uzun boylu bir iş mi?’ diye düşünebilirsiniz. Evet, o kadar uzun boylu bir iş maalesef. Biraz önce bahsettiğimiz proje safhasını düşünmeden, emek vermeden, zaman harcamadan bir iş ortaya koyduğunuz zaman işte 2007 yılında yapılmış, maalesef yaya kaldırımları 80 cm bırakılmış bir işle karşı karşıya kalıyorsunuz. Yıllar sonra bunu düzeltmesi çok güç oluyor. Prefabrik yapılmış bir köprüde 2 metre daha yanlardan açmanın teknik sıkıntılarını yaşadığımız için hala çözümleyemediğimiz proje durumu devam ediyor. Atatürk Viyadüğü, bu işleri neden bu kadar önemsediğimizi, proje safhasında neden bu kadar hassasiyetle durduğumuzu bir kere daha tarif etmek adına çok önemli bir örnek. Bugün 80 santimlik yaya yolunu 2.5 metreye çıkaralım istiyoruz ancak teknik durumlar buna müsaade etmiyor. Onun çalışmasının da sürdüğünü söyleyeyim” diye konuştu.
TÜRKİYE EKONOMİSİ NEYSE BELEDİYE EKONOMİSİ DE O
Yıldırım Beyazıt Mahallesi Kavak Dere kenarındaki park ve yeşil alan yapım işinin ihale aşamasına doğru gittiğini belirten Başkanımız Vahap Akay, “Genel hatları ile altyapı durumunu takip ederek bu süreçlerin arkasından ilerliyoruz. Tabi ki, Türkiye ekonomisi neyse Belediye ekonomisi de o sayın muhtarlarım. Benim de canım, hemen, anında yatırımlar yapmak istiyor. Ancak zaman zaman bir ekonomik krizin ardından geçirdiğimiz 3.5 aylık bir pandemi süreci dönemi Belediye ekonomisini bir kere daha etkilemiştir. Bugün kendi çarkları ile dönebilen, yatırım yapma kabiliyetine yeniden kavuşmaya çalışan bir durumu yaşıyoruz. Bunların hiçbirini bahane etmeden, 5 yıllık görev süremiz boyunca sokaklarda gezerken ne anlattıysak onların peşinden adım adım gittiğimizi, mücadele ettiğimizi bilin” ifadelerini kullandı.
2021 PLANLAMALARIMIZI YAPIYORUZ
Hem Çerkezköy Belediyesi, hem de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin 2021 planlarını yaptıklarını ve uygulamaya geçip mücadele edebilir durumda olduğunu kaydeden Başkanımız Akay, “Ancak buraya gelerek bazı toplantılarda sadece ve sadece Çerkezköy ve Büyükşehir Belediyesi’ni eleştirmek kolaycılığına kimse kapılmasın. Bir örnek vererek, Çerkezköy’ün en temel sorunlarından bir tanesine daha dikkat çekeceğim. Sanki bu konular hiç gündemde değilmiş gibi, burada toplantı yapan siyasi parti başkanlarıma bir kere daha hatırlatmış olacağım.
Şimdi burada ‘Geçmiş dönemlerde altyapı yapılmış da, bu dönem yapılmamış’ diyen arkadaşlara sesleniyorum. Geçmiş dönem 5 yılda bu toprakların altına ne yatırım yapıldığını fazla düşünmelerine gerek yok. Bir kerede söylemeleri gerekiyor. ‘Sadece AK Parti döneminde altyapıya yatırım yapıldı, o dönemde yapılan yatırımla duruyor’ demek insanların hafızası ile oynamaktan başka bir şey değil. Ben kendi hafızamla hiç kimseyi oynatmayı düşünmüyorum. Bu memlekette metrekareye 15 kg yağmur yağarken su baskınları yaşamıyor muyduk? Ben yanlış mı hatırlıyorum? İmar Sitesi’nin, Küçük Sanayi Sitesi’nin sular altında kaldığı dönemlere sessiz kalan arkadaşlar, hangi bakış açısı ile bu dönemde bir şey yapılmıyor deyiverirler. Aklımız ile kimse alay etmesin.
TÜM KANALİZASYON DERELERE AKIYORDU!
Çerkezköy’ün tüm kanalizasyonları derelere akarken, (Şuanda sadece Cumhuriyet Mahallesi akıyor ki o mahallede de yakında Büyükşehir Belediyemizin hizmeti ile sonlanıyor.) artık Çerkezköy’ün derelere akan kanalizasyonu yok. Hepsi geçmiş dönemde yapılan yatırımlar sayesinde bugün arıtma tesisine gidiyor. Çerkezköy’de yıllar boyunca asbest borudan su içilmeye devam etti. Hiç kimse bu değişikliği yapmadı. Bugün 120 km asbest boru nasıl değişir onun mücadelesini veriyor Büyükşehir Belediyesi. O yüzden bu tür yorumlar ile hedef şaşırtmaya çalışan arkadaşlarımıza, siyasi parti başkanlarımıza bir soru soracağım. Çerkezköy’ün en temel sorunlarından biri olan, Fatih Mahallesi’ni, GMKP ve GOP Mahallelerini derinden etkileyen Çorlu Suyu 2002yılında, 2012 yılında ve 2015 yılında Çerkezköy’ü sular altında bıraktı. Bunlar hafızalarımızdan çıkmadı. 2012 yılında Devlet Su İşleri tarafından ‘Biz bu selden hemen sonra Çorlu Deresi’nde çalışmalara başlıyoruz’ diye açıklama yapıldı. Açıklamanın yapıldığı tarih 2012. Şimdi hangi senedeyiz, 2020. Şimdi ben size kısaca tarihçesini anlatayım bu olayın. 2012 yılının ardından dediler ki ‘5216 sayılı Büyükşehir Belediye Yasası var, buraları Büyükşehir Belediye Yasası dolayısı ile siz yapacaksınız.’ Sonra ne oldu, yapma kararı aldılar. Sonra ‘Burada kamulaştırma kararı var. Kamulaştırma olan yerde biz yatırım yapamayız.’ dediler. Bunun konuşulduğu tarih 2016. Sonra 1 sene daha geçti. 15 Mart 2017’de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Çorlu Suyu ıslahı için kamulaştırma bedelini üzerine alan bir Meclis kararı aldı. Daha sonra 6 Nisan 2017’de protokol yaptı ve dedi ki ‘DSİ yatırımını yapabilirsin. Burada oluşacak tüm kamulaştırma Büyükşehir Belediyesi’ne aittir.’ Sonra Ocak 2019 geldi. Yıllardan beri bu Çerkezköy’ün hala risk altında bulunan mahallelerinde yaşayan vatandaşlarımızın sorununu gidermek için 1.5 yıl evvel DSİ ihalesini yaptı. Mart veya Nisan 2019 DSİ işi yüklenici firmaya teslim etti. 1 yıldan fazla zamandır ödenek yok diye işe başlamadılar.
BU ŞEHİR DERE TAŞKININI YAŞADI UYARISI!
Buraya gelen sayın İl Başkanımızın da, İlçe Başkanımızın da bu konular ile ilgili bilgisi var ancak yorumları yok. Yani siz bugün ‘Orası niye eksik, burası niye eksik?’ diye Çerkezköy Belediyesi’ni eleştirebilirsiniz, eleştiriler kabulümüzdür ancak hedef şaşırtmayacaksınız. Ama Çerkezköy’ün Çorlu Suyu sorunu hala gündemde. 2020 yılındayız iş hala ödenek yokluğundan başlamamıştır. 2020 yılının Ağustos ayındayız. 3 gün evvel Giresun’da bu memleketin başına neler geldiğini gördük. Dere taşkını, su taşkını, sel gibi felaketlerin Çerkezköy’e neler yaşattığını bu şehir iyi biliyor. 2002 yılında, 2012 yılında bu şehir bunları gördü. Dere taşkınının ne olduğunu gördü. Pınarça Deresi’nin kıyısında Kadir Başkanımla yan yana bu su acaba kabaracak mı ve nasıl ilerleyecek diye kara kara baktık. Ve 2020 yılı oldu, iş teslim edileli 1 seneyi geçti ve Çorlu Deresi’nin ıslahı için hala ödenek verilmedi. Bu hayati bir mesele. Allah korusun, yaşatmasın, vermesin ancak böyle bir şeyi yaşarsak bu konuştuklarımızın tamamını tarih bir yerlere not ediyor. O yüzden bizi eleştirenleri biraz da Çerkezköy’ün ihtiyacı olan yatırımların peşinde koşmaya, enerjilerini buraya sarf etmeye davet ediyorum” dedi.
Şehit Teğmen Akın Akın Caddesi’nden Hükümet Caddesi’ne bağlanan köprünün projesini DSİ’ye teslim ettiklerini belirten Belediye Başkanımız Vahap Akay, “Dedik ki bu proje yapılırken imar planlarında bir geçiş var. O geçişi proje içerisine koyun dedik. Dolayısı ile oradaki sorumluluğumuzun peşindeyiz, takibindeyiz” dedi.
DERELER ISLAH EDİLİRSE KAÇAK DEŞARJ OLMAZ
Zaman zaman Çerkezköy’de dere kenarlarında kokular geldiğini belirten Başkanımız Vahap Akay, “Bu kokuların temel nedeni ıslah edilmemiş dere kenarlarına yapılan yapılardaki kaçak deşarjlar. Bunu Kızılpınar’da ‘Kıpkırmızı akan’ dere haberi ile gazeteci arkadaşlarımız gündeme getirdiler. Siz dereyi ıslah ederseniz, ıslah edilmiş dereye bir kaçak deşarj olmaz. O kaçak deşarjın vermiş olduğu pis havayı bu şehrin insanları, çocukları içine çekmez. İşte bir Kavak Dere örneği var. 2014-2019 döneminde Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımızın ortaya koyduğu hizmet ile yapılmış Kavak Dere örneği var. Muhtarım burada, Yıldırım Beyazıt Mahallesi’nin en temel sorunu kokuydu. Neden kokuydu? Çünkü ıslah edilmemiş sanayiye yakın dere yatağına birileri kaçak deşarjı yapıyordu. O da suyla temas edip bütün mahalleyi koku altında bırakıyordu. Şimdi bu ıslah çalışmasının ardından öyle bir sorunu kalmadı” açıklamasını yaptı.
YOĞUN BİR 3 YIL GEÇİRECEĞİZ
2019 seçimlerinin ardından 1.5 yıllık bir dönem geçirdiklerini ve önlerinde 3.5 yıllık bir dönem olduğunu ifade eden Belediye Başkanımız Vahap Akay, “İnşallah devam eden işlerimiz 2021’in Şubat ayı ile birlikte daha da hızlanacak. Yoğun bir 2021, yoğun bir 2022 ve yoğun bir 2023 hedefi ile yollardayız, sizlerle beraberiz. Yatırımlarımla, yapacaklarımızla koşan bir Belediye olmaya devam edeceğiz. Davetimize katılan tüm muhtarlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye konuştu.
BİZİM DÖNEMİMİZDE 224 MİLYON YATIRIM YAPILDI ÇERKEZKÖY’E
Belediye Başkanımız Vahap Akay’ın ardından konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak da Çerkezköy ve Tekirdağ için 2014-2019 döneminin başarılı geçtiğini belirterek, “Sadece 5 yıllık dönemde Çerkezköy’e TESKİ olarak 104 milyon TL, Büyükşehir Belediyesi olarak da 87 milyon TL, son 1.5 yılla birlikte toplamda 224 milyon TL’lik yatırım ve harcama yaptık” dedi.
Çerkezköy’e Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin 6.5 yılda 224 milyon TL altyapı ve üst yapı yatırımı yaptığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak, “Çok rica ediyorum anlatsınlar bana onlar. 18 senedir iktidardalar ve Çerkezköy’e ne verdiler bunu konuşsunlar” açıklamasını yaptı.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ NELER YAPACAK?
Bağlık Viyadüğü Projesi’nin, Cumhuriyet Mahallesi TEM Bağlantı Yolu Projesi’nin hazır olduğunu, Hızlı Tren Projesi için Büyükşehir Belediyesi’nin 10 milyon TL kamulaştırma bedeli ödeyeceğini, Meydan Altı Otopark Projesi, Atatürk ve Öztrak Caddelerindeki yapılacak olan çalışmalar ile ilgili proje hazırlıklarının sürdüğünü, Çerkezköy’deki tüm içme suyu hattının değiştirilmesi için proje hazırlayarak İller Bankası’na onaya gönderdiklerini ve onay gelirse 170 milyon TL’lik büyük bir yatırımın altına imza atacaklarını ve şehrin tüm içme suyu altyapısının değişeceğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak, ayrıca BSH Kavşağı, Hükümet Konağı önü gibi aşırı yağışlarda sıkıntılı olan noktalarda altyapı çalışmalarına başlanacağını da ifade etti.
Konuşmaların ardından mahalle muhtarlarının istek ve talepleri alındı ve toplantıya katılan basın mensuplarının soruları cevaplandırıldı.
Okunma Sayısı : 1460