GURURUMUZ, DOWN SENDROMLU MİLLİ ATLET

Bazı örnekler vardır ki hayattaki engellerin aslında engel olmadığını net bir şekilde gösterir bize. Genç, Milli Sporcu Emirhan Akçakoca tam olarak buna örnek bir isim. Özel sporcu Akçakoca azmi ve dayanıklılığı ile atletizmde 5 yılda 27 madalya kazandı. Tekirdağ’a ve Türkiye’ye büyük gurur yaşattı.

Antrenör Lokman Öksüz’ün keşfi ile atletizm ile tanışan Down Sendromlu Emirhan Akçakoca hem hocasının doğru yönlendirmesi hem de kendisinin azmi ile ülkemize muhteşem bir gurur yaşattı. Kendisini geliştirerek uluslararası başarıların altına adını yazdırdı. Türkiye şampiyonluklarının ardından Avrupa ve dünya şampiyonlukları da yaşayarak 20'si altın 27 madalya kazandı ve 100 metre ile triatlonda dünya rekoru kırdı. Akçakoca’nın bu başarısı sayesinde 2024 Trisome Oyunları’na ilk kez Türkiye Antalya’da ev sahipliği yapacak. Bu manada hem Emirhan Akçakoca’yı hem de Antrenörü Lokman Öksüz’ü kutluyorum. Siz kıymetli Pusula Gazetesi okuyucularımız için Milli Sporcu Akçakoca ve Antrenör Öksüz ile çok keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Severek okuyacağınıza eminim.       

Gazeteci Habibe Tilki Üzel: Sevgili Emirhan Akçakoca, bize muhteşem bir gurur yaşattınız, öncelikle size ve değerli hocanız Antrenör Lokman Öksüz’e gayretlerinizden dolayı çok teşekkür ederiz. Emirhan Akçakoca’yı kısa bir şekilde bize tanıtır mısınız?

Milli Sporcu Emirhan Akçakoca: Ben Emirhan Akçakoca, çok teşekkür ederim güzel cümleleriniz için. 2005 doğumluyum. Bu sene Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, spor bilimleri beden eğitimi bölümü 1. sınıf öğrencisi olarak üniversiteye başladım. Üniversiteye başladığım için de ayrıca çok mutluyum. Antrenör Lokman Hocam 6 yıl önce benim özel eğitim aldığım okulda beni seçti ve yıllardır üzerimde büyük emekleri var. Bugün başardığımız noktaya beraber geldik. Ona çok teşekkür ederim emekleri için. 

H.T.Ü.: Hemen bu noktada Antrenör Lokman Öksüz’e dönerek sorumu sormak istiyorum. Emirhan Akçakoca ile ilk karşılaşmanız nasıl oldu?

Antrenör Lokman Öksüz: Ben Gençlik ve İl Spor Müdürlüğü bünyesinde kadrolu antrenörüm. Bu anlamda düzenli olarak özel çocukların eğitim aldığı kurumları ziyaret ederek spora karşı ilgilerini oluşturmaya çalışıyorum. Emirhan’ın da eğitim gördüğü özel okulu ziyaret ettiğim bir gündü Emirhan ile ilk karşılaşmam. Tüm çocukları davet ediyorum ilk etapta sonrasında ilgisi olanlarla daha profesyonel şekilde ilerliyoruz. Emirhan’da da tam olarak böyle oldu.

H.T.Ü.: Emirhan beyin hangi özelliği sizin için bu yönde ilerlemeniz gerektiğini düşündürdü?

L.Ö.: Emirhan’ı da diğer çocuklara yaptığım gibi spora teşvik etmek adına davette bulundum ve denemelerimiz neticesinde gördük ki dayanma aşaması gerçekten iyiydi. Antrenmanlarda başarılı ve dayanıklılığı yüksekti. Bu da beni Emirhan’ın üzerine düşüp bu konuda eğitmeye sevk etti. İyi ki yollarımız kesişti ve şimdi olduğumuz noktadan çok mutluyuz. Ona katkım olduğu için ayrıca çok mutluyum.

H.T.Ü.: Emirhan bey, başarılı olmanızın sırrını bizimle paylaşır mısınız desem ne söylersiniz?

E.A.: Öncelikle Lokman Hocama çok şey borçluyum, onu çok seviyorum. Ondan çok şey öğrendim o olmasa belki ben bu noktada olamazdım o benim kahramanım. Başarılı olmanın sırrına gelince bence devam etmek, düzenli çalışmak, istekli olmak, sabırlı olmak derim.

H.T.Ü.: Emirhan Akçakoca bize muhteşem bir gurur ve ümit yaşattı? Hangi başarıları hanenize yazdırdınız?

E.A.: 5 yıl önce başladığım atletizmde 27 madalya kazandım. Türkiye şampiyonluklarının ardından Avrupa ve dünya şampiyonlukları da yaşayarak 20'si altın 27 madalya kazandım. 100 metre ile triatlonda dünya rekoru kırdım. Başarılarına yenilerini eklemek istiyorum. Çalışmaktan vaz geçmeyeceğim. Tekirdağ Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Atletizm Antrenörü Lokman Öksüz ile Tekirdağ Namık Kemal Stadı'nda çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Emirhan Akçakoca, “Benim bununla ilgili hep hayalim vardı. O kadar güzel bir karşılanma yaşadık ki hayal ettiğimizden daha güzeli oldu.’’

H.T.Ü.: Ülkemize bu gururu yaşatıp döndüğünüzde nasıl karşılandınız?

E.A.: Benim bununla ilgili hep hayalim vardı. Önemli başarılar elde edip ülkemde nasıl karşılanacağımı hep hayal ediyordum bunu da hocamla paylaşıyordum. O kadar güzel bir karşılanma yaşadık ki hayal ettiğimizden daha güzeli oldu. Gururuma gurur eklendi.

H.T.Ü.: Lokman hocam yeni hedefleriniz neler?

L.Ö.: Şuan Emirhan’ın ölçülerinde kimse yok. Biz kendi rekorlarımızı kırmayı hedefliyoruz. Bunun için de canla başla çalışıyoruz.

H.T.Ü.: Milli sporcumuz Akçakoca’nın elde ettiği başarı ile 2024 Trisome Oyunları’na ilk kez Türkiye ev sahipliği yapacak. Bu harika başarı için heyecanlı mısınız?

L.Ö.: 2024 yılında Down Sendromlu Sporcular Antalya’da ağırlanacak. Gençlik ve Spor Bakanlığımız başta olmak üzere sağlık Bakanlığı da Antalya’da olacak ev sahipliği için hazırlıkları sürdürüyorlar. Biz de orada bulunacağız. Bu anlamda bizim de antrenmanımız devam ediyor. Dediğimiz gibi kendi rekorumuzu kırmayı planlıyoruz. Emirhan’da inanılmaz hevesli resmen o güne kitlendi. O yarışta başarımızı ortaya koyacağımıza eminiz.

Emirhan Akçakoca, ‘’ Aileme çok teşekkür ederim. Onların desteği sonsuz ve benim için çok önemli. Benimle birlikte emek verdikleri için minnettarım.’’

H.T.Ü.: Emirhan bey, aileniz sizi destekliyor mu?

E.A.: Ben bu konuda çok şanslıyım. Aileme çok teşekkür ederim. Onların desteği sonsuz ve benim için çok önemli. Benimle birlikte emek verdikleri için minnettarım.

H.T.Ü.: Lokman Hocam aile desteği sizce de çok önemli mi?

L.Ö.: Aile desteği en az çalışmak kadar önemli. Çünkü özel çocuklar oldukları için antrenmanlara aileleri getirmek zorunda kalıyor. Süreklilik olmaz, aile çocuğu getirmeyi bırakırsa başarı ortaya çıkmaz. Emirhan bu konuda çok şanslı, ailesi ona her zaman çok inandı ve destek oldu. Üstelik ikiz erkek kardeşi var Emirhan’ın. İkiz kardeşi de her zaman desteğini ortaya koydu. Onlara bir kez daha teşekkür ederim.

H.T.Ü.: Emirhan Akçakoca, antrenman dışında nelerle ilgilenmeyi seviyor? 

E.A.: Üniversite öğrencisiyim okula gidiyorum. Gitar ile ilgileniyorum ayrıca sosyal medyaya merakım var. Bu anlamda kısa videolar çekmeyi ve paylaşmayı seviyorum. Bana çok iyi geliyor bunlarla uğraşmak. İnsanları çok seviyorum, insanlarında beni çok sevmesini seviyorum. Sosyal bir çevrem var bundan dolayı çok mutluyum. Sporu ve yaşamayı çok seviyorum.

H.T.Ü.: Sevgili Emirhan bey ve kıymetli Lokman Hocam başarılarınız için sizi kutluyorum. Bize haliyle okurlarımıza zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim.

Yayınlanma Tarihi : 2023-12-25 18:00:43
Okunma Sayısı : 1606
sugar chef