‘’ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZIN YANINDAYIZ”

Tekirdağ Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Yaşar ESEN, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Dünya Engelliler Günü’nün önemli bir gün olduğunu, yılın diğer günlerinde de İŞKUR olarak, engelli vatandaşların yaşamının her alanında ve özellikle istihdam edilebilirlikleri açısından yanlarında olunduğunu, gereken ihtimamın gösterildiğini belirtti. “Engelli” tanımlarına değinen ESEN: “5378 sayılı Engelliler Kanunu’na göre engelli; fiziksel, zihinsel, ruhsal ve duyusal yetilerinde çeşitli düzeyde kayıplarından dolayı topluma diğer bireyler ile birlikte eşit koşullarda tam ve etkin katılımını kısıtlayan tutum ve çevre koşullarından etkilenen bireydir. Türkiye İş Kurumu mevzuatında ise; bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerle kaybetmesi nedeniyle çalışma gücünün en az %40’ından yoksun olduğu sağlık kurulu raporları ile belgelenen ve çalışabilir durumda olan kişilere engelli denilmektedir. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), engellilerin karşı karşıya olduğu sosyoekonomik ve psikolojik sorunlarını, kurum hizmetlerinde öncelik vererek, ortadan kaldırmaya çalışmaktadır. İŞKUR; engelli vatandaşların kendi kendilerine yetebilmeleri, topluma ve ailelerine faydalı olabilmeleri, kendilerine uygun yaşam koşulları oluşturmalarına yönelik çalışmalar yapmaktadır.” dedi.

İŞKUR İl Müdürü Yaşar ESEN, engellileri işgücü piyasasına dahil edebilmek için çeşitli yollar izlendiğini bildirerek, “Özellikle bazı uygulamalar ile işgücü piyasasına katılımları sağlanmaya çalışılmaktadır. Bu uygulamalardan ilki; 4857 sayılı Kanunun 30. maddesinde belirtilen kotadır. İşverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç engelli, kamu işyerlerinde ise yüzde dört engelli işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlü” denilmiştir. Diğer bir uygulama da: Özellikle istihdamında zorluk çekilen engelli vatandaşlarımızın, istihdam edilerek işgücüne dâhil oldukları korumalı işyerleridir.” dedi. 

ESEN, Korumalı işyerlerinin, normal işgücü piyasasına kazandırılmaları güç olan engelliler için meslekî rehabilitasyon ve istihdam oluşturmak amacıyla, devlet tarafından teknik ve malî yönden desteklenen ve çalışma ortamının özel olarak düzenlenen işyerini ifade ettiğini belirterek, “en az beş engelli bireyin çalıştığı işyerinin işvereni, korumalı işyeri statüsünün kazanılması için Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne başvurmak zorundadır. Korumalı işyerinde çalışmak isteyen engelli bireyler, bireysel olarak veya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri aracılığı ile işyerlerine başvuruda bulunurlar. İşyeri, işe aldığı engelli bireyleri en geç bir ay içinde Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ve Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bildirmekle yükümlüdür. Korumalı işyerinde istihdam edilebilmek için en az %40 oranında zihinsel veya ruhsal engelli olmak, Türkiye İş Kurumuna kayıtlı olmak ve 15 yaşını bitirmiş olmak gerekmektedir.” dedi.

İl Müdürü Yaşar ESEN, Tekirdağ ilindeki engelli sayısı ile ilgili olarak; Tekirdağ Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Çorlu Hizmet Merkezi ve Çerkezköy Hizmet Merkezi,  aktif iş arayan engelli kişi sayısının 2.249 kişi olduğunu, İŞKUR kayıtlarına göre Tekirdağ ilinde 4/A sigortalı çalışan engelli sayısının 4.844 kişi olduğunu belirtti.

Yaşar ESEN, engellilerin istihdamına yönelik prim teşvikinden ve başlıca İŞKUR hizmetlerinden bahsetti.

HAZİNE PRİM TEŞVİKİ: Özel sektör işverenlerinin çalıştırdıkları her bir engelli için asgari ücret düzeyindeki sosyal güvenlik primi işveren paylarının tamamı Hazinece karşılanmaktadır.

ENGELLİLERE YÖNELİK İŞE YERLEŞTİRME VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİMİZ: İŞKUR’a kayıt olarak iş arayan engellilere, iş ve meslek danışmalığı hizmetleri verilerek ya mesleki niteliklerini artırmak için kurs veya işbaşı eğitim programlarına yönlendirilmekte ya da durumlarına uygun işlere yerleştirilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca, engellilerin kendi işlerini kurmaları da teşvik edilmektedir. 2024 yılı Ocak-Kasım döneminde Engelli Danışmanlığı kapsamında toplam 2.583 kişi ile görüşme yapıldı, toplam 890 engelli vatandaşımız işe yerleştirildi.

ENGELLİ İŞ KOÇLUĞU HİZMETİMİZ: Tekirdağ İŞKUR’da görevli Engelli İş Koçlarımız engelli iş arayanlarımıza istihdam öncesinde yardımcı oluyor, iş arayanlarımızla işverenlerimizi İl Müdürlüğümüz ve Hizmet Merkezlerimizde toplu iş görüşmelerinde buluşturuyor, istihdam sırasında işyerlerine ziyaretler gerçekleştirerek işe uyumlarını takip ediyor, karşılaşılan sorunları gidermeye çalışıyor.

ENGELLİLERE YÖNELİK İŞ KULÜBÜ HİZMETİMİZ: Kurumumuzca, özel politika gerektiren grupların daha yoğun ve özelleştirilmiş danışmanlığa ihtiyaç duyması nedenleriyle İş Kulüpleri Projesi hayata geçirildi. İş Kulübü hizmetimiz kapsamında dezavantajlı gruplar arasında yer alan engelli iş arayanlarımıza gruplar halinde yoğunlaştırılmış iş ve meslek danışmanlığı hizmeti veriyoruz. Kadınlar, gençler, engelliler, sosyal yardım yararlanıcıları, Roman vatandaşlar ve uzun süreli işsizler gibi özel politika gerektiren gruplarda yer alan bireylerle iş arama kanallarını, mülakat tekniklerini, işveren beklentilerini paylaşarak özgüvenlerini yükseltmek ve gerekli sunum tekniklerini tatbik ederek işsizlerdeki ümitsizliği kırmayı hedefliyoruz.

ENGELLİ KENDİ İŞİNİ KURMA HİBE DESTEĞİ PROJELERİ:

Bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerle kaybetmesi nedeniyle işgücü kaybının en az % 40 olduğu “Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları” ile belgelenen kişiler, üretime katkıda bulunarak öncelikle kendi geçimlerini sağlamak sonra da ilave istihdam oluşturmak amacıyla Kurumumuz internet sitesinin duyurular bölümünde yayınlanan Başvuru Rehberinde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde hazırlayacakları projeleriyle e-Devlet üzerinden “Engelli Kendi İşini Kurma Hibe Desteği” kapsamında başvuruda bulunabilmektedirler.

Projeler kapsamında;

Tarım ve hayvancılık sektörüne ait projelerde:

a) Kuruluş işlemleri desteği; işyeri kuruluşu için yapılan işlemler, onaylar, izinler, ruhsatlar ve sigorta gibi masraflar için belge karşılığı olmak üzere en fazla 20.000TL,

b) İşletme gideri desteği; sözleşme imza tarihinden sonra 12 ay süre ile belge karşılığı olarak işletme giderinin (su, elektrik, iletişim, ısınma, tanıtım) %60’ını geçmeyecek şekilde yıllık toplamda en fazla 40.000TL,

c) Kuruluş (demirbaş) desteği; sözleşme imza tarihinden itibaren 12 ay boyunca belge karşılığı olmak üzere işletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili makine, teçhizat, yazılım, donanım, ofis malzemesi gibi maliyetler için vergiler dâhil en fazla 240.000TL olmak üzere KDV ve tüm gider kalemleri dâhil en fazla 300.000TL,

Diğer sektörlere ait projelerde:

a) Kuruluş işlemleri desteği; işyeri kuruluşu için yapılan işlemler, onaylar, izinler, ruhsatlar ve sigorta gibi masraflar için belge karşılığı olmak üzere en fazla 20.000TL,

b) İşletme gideri desteği; sözleşme imza tarihinden sonra 12 ay süre ile belge karşılığı olarak işletme giderinin (su, elektrik, iletişim, ısınma, tanıtım ve kira) %60’ını geçmeyecek şekilde yıllık toplamda en fazla 80.000TL, (ilgili mevzuat hükümlerinin yerine getirilmesi şartıyla 80.000TL’lik işletme gideri desteği içerisinden en fazla 40.000TL’ye kadar kira desteği verilebilir)

c) Kuruluş (demirbaş) desteği; sözleşme imza tarihinden itibaren 12 ay boyunca belge karşılığı olmak üzere işletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili makine, teçhizat, yazılım, donanım, ofis malzemesi gibi maliyetler için vergiler dâhil en fazla 300.000TL olmak üzere KDV ve tüm gider kalemleri dâhil en fazla 400.000TL destek sağlanmaktadır.

 

ENGELLİLERE YÖNELİK MESLEKİ EĞİTİM VE MESLEKİ REHABİLİTASYON PROJELERİ:

Engellilerin mesleki eğitim ve mesleki rehabilitasyon kursları sayesinde meslek edinmiş olanlarının işgücü piyasasına entegrasyonunu sağlayacak projeleri tüzel kişilikler Başvuru Rehberinde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde sunabileceklerdir.
Projeler kapsamında;
Eğitici Ücreti Desteği:
 Eğiticinin unvanı dikkate alınarak ders saat başına 159,78-342,39 TL,
İşaret Dili Tercümanı Ücreti Desteği: İşitme engelliler için işaret dili tercümanı öngörülmesi durumunda 1 işaret dili tercümanı için aylık asgari ücretin işverene maliyetinin %15 fazlası tutarında,
Yardımcı Personel Ücreti Desteği: Projede öngörülmesi durumunda (kamu kurum ve kuruluşları hariç) 1 yardımcı personel için aylık asgari ücretin işverene maliyet tutarında,
Ulaşım Gideri: Kamu Kurum ve Kuruluşları hariç kursiyerin kursa katıldığı her gün için büyükşehirlerde 50 TL, diğer şehirlerde ise 40 TL’ye kadar,
Temrin Gideri: Projede öngörülmesi durumunda; kursiyer zaruri gideri toplamının en fazla %10’una kadar fatura karşılığında,
İdari Gider: Projede öngörülmesi durumunda kursiyer zaruri gideri toplamının en fazla %12’sine kadar fatura karşılığında destek sağlanmaktadır.
Kursiyer Cep Harçlığı: Kursun istihdam garantili olması durumunda günlük 261,57 TL, istihdam garantisiz olması durumunda ise günlük 196,18 TL kursiyer zaruri gideri, İŞKUR tarafından doğrudan kursa fiili olarak katılan kursiyerlere ödenmektedir. Ayrıca kurs süresince kursiyerlerin iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primleri de İŞKUR tarafından karşılanmaktadır.

 

 

 

ENGELLİNİN İSTİHDAMINI SAĞLAYACAK DESTEK TEKNOLOJİLERİNE İLİŞKİN PROJELER:

Engellinin bir işyerinde istihdam edilmesini, işe uyumunu, verimli ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayacak destek teknolojileri ile ilgili projeler, İŞKUR’a kayıtlı olan tüzel kişiler tarafından Başvuru Rehberinde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine “Engellinin İstihdamını Sağlayacak Destek Teknolojilerine İlişkin Projeler” kapsamında sunulabilmektedir.

Engellinin istihdam edilmesini ya da verimli bir şekilde çalışmasını sağlamaya yönelik hazırlanacak proje başvurusunda, destek teknolojisinin; amacı, işlevi, miktarı, bedeli, istihdam taahhüt edilen engelli sayısı istihdam süresi ile projenin uygulanmasına ilişkin alınacak ekipman, donanım ve bunlarda yapılacak tadilatlara ilişkin açıklayıcı bilgilere, belgelere ve sürece yer verilmelidir.

Engelli bireylerin işe kabulü için hazırlanmasını, işe yerleşmesini, işe ve işyerine uyumunun sağlanmasını hedefleyen projeler için İŞKUR’a kayıtlı olan tüzel kişiler Başvuru Rehberinde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine “Engellinin İşe Yerleştirilmesi, İşe ve İşyerine Uyumunun Sağlanmasına Yönelik Projeler” kapsamında başvuruda bulunabilmektedirler.
 

Projeler kapsamında;
İnsan Kaynakları Uzmanı Ücreti Desteği: 
Aylık asgari ücretin işverene maliyetinin %15 fazlası tutarında,
Yardımcı Personel Ücreti Desteği: Projede öngörülmesi durumunda aylık asgari ücretin işverene maliyeti tutarında,
İdari Gider Desteği: Proje kapsamında yer alan her bir engelli için tek sefere mahsus 100 TL tutarında,
Ulaşım Gideri Desteği: Proje kapsamında yakıt ve şoför dahil aylık cari yıl için uygulanan aylık brüt asgari ücret tutarında ulaşım gideri desteği sağlanmaktadır.

 

KORUMALI İŞYERİ DESTEĞİNE YÖNELİK PROJELER

Engelli istihdamı alanındaki sosyal paydaşların desteklenmesi, engelli istihdamının altyapısının geliştirilmesi, işgücü piyasası içinde çalışma imkanı olmayan engelli bireylerin desteklenmesi amacı ile kurulan korumalı işyerlerinin güçlendirilmesi ve etkinliklerinin artırılması ve toplumda belirli bir işletme modelinin oluşturulmasını sağlamak amacı ile Türkiye’de faaliyet gösteren ve Korumalı İşyerleri Hakkında Yönetmelik gereğince Korumalı İşyeri Statü Belgesi alan işletmeler,  Başvuru Rehberinde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine “Korumalı İşyeri Desteğine Yönelik Projeler” kapsamında başvuruda bulunabilmektedirler.
Projeler kapsamında;

Kuruluş Sermayesi Desteği: Korumalı işyerinin kapasitesinin artırılması için gerekli olan sermayenin % 60’ı 500.000 TL’yi geçmemek üzere kuruluş tarihinden itibaren bir yıl içerisinde hibe olarak tahsis edilmektedir. Verilecek destek ile korumalı işyeri için gerekli olan makine, donanım, demirbaş ve bunlara ait sarf malzemesi giderleri karşılanabilmektedir.

Engelliler için Ücret Desteği: Proje başlangıcından itibaren korumalı işyerinde çalışacak engelli işçilerin ücretleri, brüt asgari ücret üzerinden ilk bir yıl boyunca desteklenmektedir. (Korumalı İşyerlerinde Çalışan Engellilerin Ücretlerine Karşılık İşverene Yapılacak Ödeme Hakkında Yönetmelik başta olmak üzere başka mevzuatlarda engelli çalışanlara ilişkin ücret desteği veya sigorta prim desteği verilmesi halinde mükerrerliği önlemek amacı ile bu destek tutarları ödenecek ücret desteğinden düşülmektedir.)

İşletme Giderleri Desteği: Sözleşme imza tarihinden itibaren bir yıl boyunca işletme giderlerinin (su, elektrik, ısınma, iletişim, tanınırlık) %60’ı kuruluş sermaye desteğinin %12’sini geçmeyecek şekilde fatura karşılığında desteklenmektedir.

 

Tekirdağ İŞKUR İl Müdürü Yaşar ESEN, “Engelli Hibe Desteği başvuruları için son başvuru tarihi 6 Aralık 2024 saat 23:59’a kadardır. Engelli vatandaşlarımız, Kurumumuzu ziyaret ederek Engelli İş Koçlarından ya da  www.iskur.gov.tr  internet adresinden detaylı olarak bilgi alabileceklerdir” dedi.

           

Yayınlanma Tarihi : 2024-12-3 14:25:00
Okunma Sayısı : 183
sugar chef