DİYALİZ HASTALARI VE TATİL DİYALİZ
DİYALİZ HASTALARI VE TATİL DİYALİZ
Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Hemodiyaliz Sorumlu Hekimi Alper Gürdal, diyaliz hastalarının yaz mevsimini, yazın tüm nimetlerinden faydalanarak sorunsuz biçimde geçirmelerini sağlayacak hususlarda bilgi verdi.
Yaz mevsiminin gelmesiyle artan sıcaklıkların, beraberinde meyve ve sebze tüketimini arttırdığına dikkat çeken Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Hemodiyaliz Sorumlu Hekimi Alper Gürdal, bu mevsimin diyaliz hastaları için beslenme açısından en fazla dikkat edilmesi gereken dönem olduğunu bildirdi.
Hemodiyaliz Hekimi Alper Gürdal, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:
Sıvı tüketimi diyaliz hastaları açısından çok önemlidir. Artan sıcaklık değerleri ve meyve tüketiminin artması vücutta fazla sıvı birikmesine sebep olur. Ancak yine yaz mevsiminde gerek terleme gerek ise solunum yoluyla sıvı kaybının da olması hastalar açısından sıvı kontrolünü sağlamada sıkıntı yaratabilir. Vücutta biriken fazla sıvı tansiyon yüksekliği, ödem ve kalp yetmezliğine yol açabilir. Diyaliz sırasında bu fazla miktarda biriken sıvının vücuttan atılımı sırasında diyaliz kramplarına ve ani tansiyon düşmesine yol açacaktır.
Normal olarak özellikle tuzlu, fosfor ve potasyum içeren besinleri tüketirken kontrollü olması gereken diyaliz hastalarının yaz aylarında sık kullanılan besin maddeleri nedeniyle daha da dikkatli olması gerekiyor.
Tuzlu besinler; susama hissini arttırarak kişinin iki diyaliz seansı arasında fazla kilo alımına ve yüksek tansiyona sebep olur. Yüksek tansiyon ya da çok su içme sonucu kalp duvarları gerilir, zamanla kalp büyür ve kalp yetmezliği meydana gelir.
Besinler yoluyla alınan fazla fosfor; vücutta birikimi nedeniyle Üremik kemik hastalığı denen ve kan damarları ile yumuşak dokularda kireçlenmeye sebebiyet verir.
Özellikle yaz aylarında kişinin en çok dikkat etmesi gereken element POTASYUM' dur. Yaz aylarında potasyum içeren meyve ve sebzelerin bol olarak tüketilmesi vücutta potasyumun fazla birikmesine ve kalp krizine neden olarak hastanın ölümüne sebep olabilir.
Aşırıya kaçmadan düzenli fizik egzersizleri yapmak hastanın sıvı ve metabolik durumunu daha rahatlatacak ve kalp damar sağlığını koruyacaktır.
Güneş ışınlarının en zararlı olduğu özellikle saat 11:00 - 17:00 arasında gölgeden çıkmamaları ve kişisel koruma önlemlerini alması uygun olacaktır.
Tatil öncesi hastaların yapması gereken öncelikle diyalize girecekleri merkezde rezervasyon yaptırmaları, sağlık durumlarını içeren bir epikriz raporunu yanlarında getirmeleri, düzenli kullanmakta oldukları ilaçları hemen bulamama gibi bir durumla karşılaşmamaları için en az 1 haftalık ilaçları yanlarında getirmeleri ve hastalıklarının durumuna göre tansiyon ve ya şeker ölçüm cihazlarını yanlarında bulundurmaları gerekir.
Diyaliz hastaları aşırıya kaçmadan ve beslenmelerindeki yiyeceklerin içeriklerine göre porsiyonlarını ayarlamaları durumunda yaz mevsiminin nimetlerinden rahatlıkla faydalanabilirler.
Yayınlanma Tarihi : 18 Ağustos 2015
Okunma Sayısı : 1964
Okunma Sayısı : 1964