DİJİTAL DÜNYADAKİ YERİMİZ
Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından düzenlenen ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından desteklenen ‘Dijital Dünya Çalıştayı’ Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde geçekleşti. Çalıştaya çok sayıda seçkin davetlinin yanı sıra İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin de katıldı.
Dijital Dünya Çalıştayı İstanbul Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleşti. Üç oturum olarak düzenlenen çalıştayı Yönetim Kurulu Başkanlığını Sinan Burhan’ın yaptığı Anadolu Yayıncılar Derneği düzenledi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından desteklenen çalıştaya Türkiye’nin her ilinden bir yayıncı katılım gösterdi. Yayıncılıkta gelinen nokta ve dijital dünyada Türkiye’nin yerinin ağırlıklı olarak konuşulduğu çalıştaya Türkiye’nin yakından tanıdığı Habertürk ana haber sunucusu Veyis Ateş, Star TV Genel Yayın Yönetmeni Nazlı Çelik, Medya Derneği Genel Başkanı Ekrem Kızıltaş gibi isimlerin yanı sıra Netflix, Exxen, Bein Medya, Blu TV, Türk Telekom, Yaay iletişim, Bip İletişim, Dedi İetişim, BTK’dan üst düzey temsilciler de katıldı.
TEKİRDAĞ’DAN ÖZKAN DİKMEN
Her ilden bir temsilci yayıncının katıldığı Dijital Dünya Çalıştayı’na Tekirdağ’dan da Pusula Gazetesi ve Toprak Dergisi Sahibi Özkan Dikmen davet edildi.
Yayıncılıkta gelinen son durumun ele alındığı oturumlarda Türkiye’nin dünya ile dijital rekabeti masaya yatırıldı. Özellikle Netflix’in Türkiye ofisini açtıktan sonra dünya üzerindeki Türk dizi ve filmlerinin ülke tanıtımına önemli katkısı olduğu ortaya çıktı. Yapılan araştırmalarda ise bu dizi ve filmlerin bir kısmının dünyanın çeşitli ülkelerinde artık alt yazısız izlendiğini ve Türkçe’ye olan ilginin de artığına dikkat çekildi.
DİJİTAL FAŞİZM
Dijital Dünya Çalıştayı’nda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, yaşanan global salgının özellikle dijital platforma daha çok ilgi duyulmasına neden olduğunu, bunun yanı sıra dijital dünyayı yöneten birkaç kuruluşun özellikle terör eylemlerine destek veren yayınlara izin verdiğini ifade etti.
Yaklaşık bir yıldır devam eden koronavirüs salgınının özellikle reklam gelirlerini düşürerek, geleneksel medyanın sorunlarını derinleştirdiğine işaret eden Altun, "Bu durum, yalnızca Türkiye'de değil, dünyanın her yerinde görülüyor. Nitekim irili ufaklı birçok kuruluş, uzun yıllardan sonra küresel salgın koşulları nedeniyle faaliyetlerine son vermek durumunda kaldı. New York Times, Guardian gibi dev medya şirketleri birçok çalışanının işine son verdi. Benzer süreçler Avrupa'da da yaşanıyor” dedi.
Fahrettin Altun, “Özellikle yurtdışı kaynaklı dezenformasyonu bir ‘milli güvenlik sorunu’ olarak görüyor, buna karşı gerekli tedbirleri almaya çalışıyoruz. İletişim Başkanlığı olarak bu konuda savunmacı ve pasif değil, agresif ve proaktif bir yaklaşım benimsiyoruz. Dünyada kimi devletlerin ve birer küresel güç haline gelen bazı özel şirketlerin terör örgütlerine karşı iki yüzlü yaklaşımı, günümüz demokratik nizamının karşılaştığı en büyük tehditlerden biridir”
İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, “Dünyanın belirli bir bölgesinde kümelenmiş bir avuç şirketin “hakikatin tekelini” ellerinde tuttuğunu iddia ettiğini dile getiren Altun, “Bu iddia milletin seçilmiş temsilcilerine sorgusuz sualsiz sansür uygulamaya kadar varan bir cüretkarlıkla birleşmiş durumda. Bu tür anti-demokratik uygulamaların meşrulaştırılması için ellerinden gelen gayreti ortaya koyuyor, her tür manipülasyonu yapıyorlar. Böylece bir grup özel şirket, kamunun bilgiye erişimi noktasında hem avukat hem savcı hem hakim görevini üstleniyor. Bu gidişatın ne kadar sorunlu olduğu açıktır.” dedi.
Dijital faşizmin bir başka unsurunun da ifade özgürlüğü ve tolerans gibi kavramların dejenere ve politize edilmesi olduğunu belirten Altun, “Açık ve net bir biçimde vurgulamak istiyorum. Ortada apaçık bir çifte standart var. Bakınız, küresel şirketler ne yapıyor? Bir yandan siyasetçileri ‘şiddeti teşvik ettiği’ gerekçesiyle susturuyorlar. Öte yandan aynı küresel şirketler, terör propagandasına ortak olmaya, bunu da bile isteye yapmaya devam ediyorlar. Nitekim ABD ve AB’nin terör listesindeki PKK’nın veya 15 Temmuz’da 251 masum insanı katleden FETÖ’nün elebaşıları, sosyal medya platformlarında serbestçe propaganda yapmaya devam ediyorlar. Buna ilaveten ülkemiz terör örgütleriyle bağlantılı hesapların kapatılmasını istediğinde otoriterlikle ve ifade özgürlüğüne saygı göstermemekle itham ediliyor.” yorumunu yaptı.
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahun ise konuşmasında özellikle dijital dünyada yer alacak yayıncılığın hızla gelişmesine dikkat çekerek bununla ilgili gerekli planlamayı yaptıklarını ve bu konuda da hızlı adım attıklarına dikkat çekti. RTÜK Başkanı Şahin yapılan çalışmalarla Dijital Medya’da yayın yapanların yeni düzenlemelerle işlerinin daha da kolaylaşacağını ifade etti.
Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan ise açılış konumasında katılımın oldukça yüksel olmasına dikkat çekti. Burhan, “Ülkemizin dört bir yanında yayıncılık yapan meslektaşlarım ciddi sıkıntılar içinde. Her geçen gün bir yerel televizyon kapanıyor. Bugün yayın yapan televizyon sayımız 45’e düştü. Dijital platformlarda denetimsiz yayın yapanların da sektöre önemli zarar verdiğini söyleyebiliriz” dedi.
OTURUMLARDAN KAZANIMLAR
Yapılan konuşmaların ardından Yeni İletişim Teknolojileri-Yerel ve Ulusal Medyanın Ülke Tanıtımına Katkısı, Yeni İletişim Teknolojileri-Yeni Tür Yayıncılık ve Türkiye’nin tanımı, Global Bilgi Ağları-Veri Güvenliği ve İletişim başlıkları altıntında üç ana konuda oturum düzenlendi.
Oturumlarda yer alan panelistler kendi kurumlarının yanı sıra özellikle Türkiye’nin dijital dünya ile olan rekabetinde ne kadar yol alındığını aktardılar.
Okunma Sayısı : 4791
