COĞRAFİ İŞARETE BİR YENİSİ DAHA
COĞRAFİ İŞARETE BİR YENİSİ DAHA
Trakya Kalkınma Ajansı’nın katkıları ile Kültür Müdürlüğü tarafından yürütülen Trakya Coğrafi İşaretlere Karacakılavuz Dokumaları da katıldı. Kalkınma Ajansı’nda yapılan tanıtım toplantısına Ajans Genel Sekreteri Mahmut Şahin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Karacakılavuz Küçük Sanat Kooperatifi yönetici kadınları katıldı.
Trakya Kalkınma Ajansı Malkara Kaşarından sonra Karacakılavuz el dokumaları için de coğrafi işaret aldı. Bölge turizmine önemli katkı vermesi beklenen bu çalışmalarla birlikte Tekirdağ ve Trakya’ya has Yapıncak Yaprağı, Tekirdağ Köftesi, Hayrabolu Tatlısı ve Velimeşe Bozası ile ilgili çalışmaların da sürdüğü aktarıldı.
GELECEĞE TAŞIMALIYIZ
Yapılan tanıtım toplantısında Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin bölgenin kültürünü yansıtan Karacakılavuz El Dokumalarının belirli bir ticari hacme de ulaşması gerektiğini ve bölge halkına katkı sağlaması üzerinde durdu. Şahin, “Karacakılavuz dokumaları Trakya ve Rumeli tarzını yansıtıyor. Birçok ilde tanıtımlarını gerçekleştirdik. Yurt içi ve yurt dışından gelen misafirlerimize hediye olarak takdim ettik. Bu güne kadar bizlere bu kültür nasıl gelmişse bizde yarına bunu daha sağlıklı bir biçimde taşımalıyız. Coğrafi işaretin anlamı ise dokumaların üzerindeki özellikler yani desen ve dokuma tarzının Trakya’ya ait olduğunu göstermektir. Ankara’dan tescil ettirdiğimiz bu özelliklerle bu kültürümüzü daha güvenle geleceğe taşıyacağız” dedi.
DİĞER ÜRÜNLER İÇİN DE ÇALIŞIYORUZ
Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu ise Osmanlı-Rus savaşının ardından Karacakılavuza gelen vatandaşların o gün getirdikleri tezgahlarla yapmaya başladıkları dokuma kültürünün bugüne geldiğini ve aynı şekilde korunduğunu ifade etti. Hacıoğlu, “Coğrafi işaret alma sürece zor süreçtir. Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri burada mütevazi davranıyor. Bu sürecin nasıl zorluklarla olduğunu çok iyi biliyorum. Her ne kadar bizim üzerimizden girişim yapılmışsa da bu konunun tüm yükünün Kalkınma Ajansı tarafından karşılandığını söyleyebilirim. Öncelikle herkese bu süreç için teşekkür etmek gerekiyor. Bununla birlikte Hayrabolu Tatlısı, Tekirdağ Köftesi, Yapıncak Yaprağı gibi ürünlerimiz için de çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.
Karacakılavuz Küçük Sanayi Kooperatifi Başkanı Fatma Çaylalı ise yaptığı konuşmada Tekirdağ’ın bu önemli kültürüne sahip çıkan ve geleceğe taşınması konusunda önemli adım atan herkese teşekkür ederek çalışmalarını yoğunlaştıracaklarını aktardı. Çaylalı, “Babaannelerimizden bu güne bu tezgâhlar kaldı. Bizler de aynı tezgahlarla çalışmalarımızı yapıyoruz. Bu tezgahları geleceğe aktararak bu kültürün yaşaması için çaba gösteriyoruz” dedi.
Okunma Sayısı : 1397