Cağ Kebabı, Babadostu’nda yenir!


Cağ Kebabı, Babadostu’nda yenir!

 


Ülkemiz her anlamda sayısız zenginliklere sahip bir ülke. Yemek kültürü de bir o kadar çeşitli. Doğudan batıya eşsiz tatlar bu ülkenin gelecek nesillere mirasıdır. Erzurum dediğimizde de şüphesiz akla Çağ Kebabı geliyor. “Tekirdağ’da Erzurum’un meşhur Cağ Kebabını nereden bulalım?” diyecek olursanız hemen söyleyeyim Erzurum’un bu meşhur Cağ Kebabını aynen Erzurum’da olduğu gibi orijinal haliyle şehrimizde bulunan Babadostu’nda tadabilirsiniz.

Ülkece yöresel lezzetlere pek bir meraklıyız. Tekirdağ dışından olanlar nasıl Tekirdağ köftesini merak ediyorsa Tekirdağ halkı da başka şehirlerin yöresel lezzetlerine ilgi gösteriyor. Ancak yoğun çalışma temposu insanlara çok zaman bırakmadığı için buradan atlayıp Mersin’e künefe yemeye veya Kayseri’ye mantı yemeğe hadi deyince gidemiyoruz. Doğu illerimizin baharatlı ve etli yemeklerinin tadı da dillere destandır. Şehir şehir gezip tatmak mümkün olmayabilir fakat şehrimizde pek çok yöresel tatları bulmak mümkün. Şimdi size kebap desem hele de Cağ Kebabı desem hayır diyecek olan çok azdır. Üstüne üstlük Erzurum’a kadar yorulmadan burnunuzun dibinde Cağ Kebabını yiyebilirsiniz desem nefis olmaz mı? Evet, Erzurumlu olan Mehmet Aybuğa Tekirdağ’da aynen Erzurum usulü Cağ Kebabı yapıyor. Gelin isterseniz daha fazlasını ve detayları kendisinden alalım.

 

 

Habibe Tilki Üzel: Öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Mehmet Aybuğa: Elbette, ben Mehmet Aybuğa. 29 yaşındayım. Erzurumluyum. 12 senedir bu işin içindeyim. İstanbul’da iki ayrı şubemiz var. 3. şubemiz için Tekirdağ’ı tercih ettik. Tercihimizden de çok memnunuz. Zira Trakya Bölgesi’nde Cağ Kebabı başka bir yerde yok. Yazın festivallerde geçici süre oluyor fakat belirtmek isterim ki onlar tam manasıyla Erzurum’un Cağ Kebabı değil. Zaten bu kebap öyle aperatif usul bir tat da değil. Biz Erzurumlu olarak orada nasılsa burada da aynısını yapıyoruz.

 

H.T.Ü.: Cağ Kebabını özellikle son zamanlarda çok duymaya başladık. Cağ Kebabı nedir, diğer kebap türlerinden farkı nedir?

M.A.: Aynen öyle son zamanlarda televizyonlarda dahil çok fazla görür olduk. Hal böyle olunca da insanlar neymiş bu diye daha fazla deneme gereksinimi duyuyor. Cağ Kebabı, Erzurum’a özgüdür. Her yazan Cağ Kebabı gerçek Erzurum tipi olandan değildir. Çünkü bu kebap özel bir yemektir. Örneğin Erzurum’da çok özel misafirleriniz var bu kebap mutlaka sofrada yerini alır. Yüzde yüz kuzu eti olmalı. Kuzu da kıvırcık kuzu olacak en fazla 1 yaşına kadar olmalı. Mutlaka odun ateşinde pişmeli. Çoğu kişi kuzu eti kokuyor derken bu kebabı yediklerinde kokunun olmadığını ifade ediyorlar. Biz etleri kemikten ayırıp, tuz, karabiber ve soğan ile bir gün bekletiyoruz tadı daha da leziz oluyor. Şişe takıp ki şişleri de farklıdır diğer şişlerden ocağa atıyoruz. Bunda porsiyon usulü yoktur. Şiş olarak yenir. Sıcak sıcak ekleme yaparız. Ayrıca biz günlük giden etlerimizi de bir seferde yapmıyoruz gün içinde böle böle gidişaya göre hazırlıyoruz. Aksi halde etin tadını kaybederiz.

 

H.T.Ü.: Yeni şubede neden terci Tekirdağ oldu?

M.A.: Biz zaman zaman buraya gelip gidiyor ve beğeniyorduk. Ayrıca biraz araştırma yaptığımızda böyle bir mekanın olmadığını gördük. Mekanımızın yeri de bizi çok cezbetti yol üzeri olması nedeniyle. Tüm Trakya’da şuan sadece biz varız bu kebabı yapan. Çorlu’dan, Edirne’den bize misafirler geliyor. Tekirdağ bu anlamda bizi üzmedi. İyi ki tercih etmişiz diyoruz. Kimileri bu şehrin insanının köfte tercih ettiğini söyledi. Biz de başta endişe duyduk. Evet, köfte seviyorlar fakat yöresel tatlara da gayet açık bir kent olduğunu düşünüyorum. Mekanımız açılalı 2 yıl oldu. 120 m2 alanımız var. 150 kişi kapasitemiz mevcut bahçeyle, içeride ise 100 kişi. Her gün 7 kişi ile sabah 09.00 akşam 23.00 saatleri arasında hizmet veriyoruz. Dediğim gibi Tekirdağ’da hizmet vermekten çok mutluyuz. Biz bu şehirde TSK gibi ülkenin hassas noktalarına ve yine kentin önemli değeri Tekirdağspor’a destek vermeye gayret ediyoruz. Tekirdağ bizi çabuk kabullendi, ilgisini gösterdi. Bizlerde yatırım anlamında bu şehre destek vermeye hazırız.

 

H.T.Ü.: Biraz menünüzden bahseder misiniz?

M.A.: Elbette. Gayet zengin bir içeriğe sahibiz. Erzurum’un ayran aşı çorbası mevcut. Mercimek çorbamız, adana, urfa, tavuk şiş, kanat, içli köfte,  kadayıf dolası, künefe, sütlaç, salata çeşitleri bulunuyor. Semaver çayımız bulunuyor. etlerimizin bir kısmı kendi çiftliğimizden bir kısmı ise Balıkesir’den geliyor. Yüzde yüz kuzu buttur. 30 liralık kampanya menümüzde var. 2 adet Cağ Kebabı, salata, ezme, soğan tabağı, yoğurt, kadayıf dolması ve içecek 30 liradır. 

 

H.T.Ü.: İsminiz neden babadostu?

M.A.: Neden öyle çünkü biz bize gelenlere müşteri gözüyle değil misafir gözüyle bakıyoruz. Onlar evimize geliyor bir nevi. Misafirperveriz. Burası kombiyle ısınıyor ama biz ortaya soba koyduk kışın misafirlerimize kestane, soba klasiğini yaşatmak istiyoruz. Sıcacık hem yemek yiyip hem keyif yapacakları bir mekan burası. Bizler bu işi yapıyoruz ve çekirdekten yetiştim ben mesela o yüzden hem lezzete hem güler yüze önem veriyorum. Bunun dışında özel gruplara, toplantılara kahvaltı hizmetimiz de var ki bu da yine yöresel kahvaltı tadındadır.


H.T.Ü.: Diğer şubelerinizin adresi nedir?

M.A.:  Mahmutbey cad. Kocasinan merkez mh. Bahçelievler İstanbul

Mimarsinan merkez mah. E-5 karayolu no.70 Büyükçekmece İstanbul

Hürriyet Mah. Yarköy sk. No 1/A Süleymanpaşa Tekirdağ

 

H.T.Ü.: Gelecek hedefleri arasında neler var?

M.A.: İşimizi her zaman layıkıyla yapmak bizim en önemli ilkemiz. En yakın hedef olarak Lüleburgaz’a bir şube açmak istiyoruz.

 

H.T.Ü.: Bize zaman ayırdığınız için çok teşekkür eder, iyi çalışmalar dileriz.

 


Yayınlanma Tarihi : 22 Mayıs 2019
Okunma Sayısı : 4034
kiremitçiler