BİZE SIKINTI LAZIM!
BİZE SIKINTI LAZIM!
Tekirdağ Pusula Gazetesi olarak bu hafta İskeçe’yi ziyaret ettik. Seçilmiş Müftü Ahmet Mete’nin davetlisi olarak bölgeye giden Tekirdağ’ın önemli gazetecilerinden Fatih Erge ve Özkan Dikmen Yassıören Köyü’ndeki iftara katıldı. Müftü Mete, “Türkiye bizlere her zaman destek oldu. Ana vatanımızı her zaman yanımızda hissettik. Ancak biz de yaşadığımız sıkıntıları kendi bünyemizde halletmemiz gerektiğine inanıyorum. Türkiye’nin yeteri kadar sıkıntısı var” dedi. İftara bölgeden milletvekili, Konsolosluk temsilcisi, belediye başkanı düzeyinde katılım oldu.
Yunanistan’ın İskeçe (Xanthi) iline bağlı Yassıören (Oreon) Köyü’nde Batı Trakya Türkleri milli gelenek ve görenekleri yaşatan iftar yemeğinde bir araya geldi. İftar davetine ev sahipliğini aynı köyden olan bölgenin seçilmiş müftüsü Ahmet Mete yaptı. İftarda yaklaşık 600 kişi bir arada orucunu açtı.
SORUNLARIMIZ ÇOK
İskeçe seçilmiş müftüsü Ahmet Mete Batı Trakya Türklerinin sorunlarının yallardır çözüm beklediğine dikkat çekti. Mete, “Burada sorunlar bitmiyor. Dönemin Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Papadapulos ile birlikte aslında iyi bir gelişme yakalanmıştı. Ancak son yıllarda yine Türklere karşı farklı bir davranış biçimi olmaya başladı. Bu hem devlet kanadında, hem de Yunanlılar tarafından ciddi şekilde gösteriliyor. Aslına bakansanız biz Türkler fazla rahat olduğumuzda da başka dertler ortaya çıkıyor. Aslına ararsanız bize biraz sıkıntı lazım. Biz ancak böyle kendimizi daha yararlı ve çalışkan hissediyoruz. Sürekli bir şeylerle meşgul olmamız gerek” dedi.
GEÇİM SIKINTISI VAR
Türkiye’de olduğu gibi Batı Trakya’da da çiftçilerin sıkıntılı olduğuna dikkat çeken Ahmet Mete, “Bizler genellikle tütüncülükle geçimimizi sağlarız. Hayvancılık çok az yapılıyor. Tütün de artık kalmadı. Çünkü para etmiyor. Devlet çiftçilerden alımları neredeyse tamamen bıraktı. Yani devlet desteği yok. Ekonomik kriz bu konuda Yunan Hükümetini ciddi önlemler almaya yöneltti. Şimdi birkaç tüccarın inisiyatifine kaldık. Onlar ne kadar para verirlerse anca o kadar oluyor. Onları verdiği fiyatlar da ne yazık ki maliyetimizi karşılamıyor” dedi.
Alternatif ürünlere yöneldiklerine dikkat çeken Mete, “Özellikle yüksek kesimlerde tütün para etmeyince yabani iğde ve çay eklik ancak onlar da olmadı. Şimdi bazı arkadaşlarımız ceviz etkiler ve onun sonucunu bekliyorlar” diye konuştu.
Avrupa desteklemelerinden de Batı Trakya olarak en son haberdar olduklarına dikkat çeken Mete, “Bize özellikle hibe programlarını veya başka kaynakları söylemiyorlar. Avrupa programlarından bizlerin yararlanmaması için ellerinden geleni yapıyorlar” ifadesini kullandı.
SOĞAN EKMEĞE RAZIYIZ
Azınlık olanak sıkıntıların her birine alıştıklarını ifade eden Seçilmiş Müftü Ahmet Mete, “Azınlıklar sıkıntılara alışık. Çünkü yıllardır böyle yaşıyoruz. Biz soğan ekmek yemeye de razıyız. Yeter ki bizi rahat bıraksınlar. Türk insanın içine çeker ama hür yaşamayı sever. Bize kelepçe vurmasınlar, bize Müslüman demesinler. Bıraksınlar biz Müslüman gibi yaşayalım. Biz soğan ekmek yemeye razıyız. Yunanlıların hükümet karşıtı yaptıkları eylemlerin hiç birine katılmayız. Yunan siyasetinde Türk düşmanlığından beslenen insanlar var. Aslında biz iki halk olarak çok iyi anlaşan toplumlarız. Siyasetçiler ve ırkçılar bizleri düşman etmeye çalışıyorlar” dedi.
MÜFTÜLER SAVAŞI
1990’lı yılların başından itibaren Yunan hükümeti tarafından yapılan uygulama ile Müslüman azınlık için bölgelere yeni müftüler atanmıştı. O günden itibaren süregelen bu çalışmayı reddeden Batı Trakya Türkleri kendi seçtikleri müftülerin ancak kendi toplumlarının sözcüsü olabileceği konusunda ısrarlılar. Yunan hükümeti ile Müslüman Türk azınlık arasında yıllardır yaşanan bu sorun bir türlü giderilemedi. Geçtiğimiz günlerde boğularak hayatını kaybeden bir asker için cenaze namazında da aynı sorun ortaya çıkmıştı. Seçilmiş Müftü bu olayı şöyle aktarıyor:
“Atanmış müftüler, içki içen, para alan, Hristiyanlarla birlikte olan insanlar. Hiçbir şekilde onları kabul etmemiz mümkün değil. Onlar zaten camiye de gitmezler. Askeri cenazesinde Yunan hükümeti tarafından atanmış olan müftü cenaze namazı kıldırmak istedi. Ancak cami imamımız ve halkımız buna karşı çıktı. Tanımadıkları bir müftü tarafından cenaze namazının kılınmasını istemediler. Olaylar büyüdü ve Yunan hükümeti hem imamımız hakkında, hem de kışkırttığım gerekçesiyle benim hakkımda dava açtı. Şimdi yargı sürecini bekliyoruz.”
BİZİ UNUTMAYIN
Geleneklerine sıkı sıkıya bağlı olarak yaşayan bir toplumun içinde bulunan İskeçe seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, “Bizler burada azınlık olmamız nedeniyle ciddi sıkıntılar ve mücadele içindeyiz. Türk hükümetinin ve Türkiye’de yaşayan soydaşlarımızın bizleri unutmamasını istiyoruz. Aslında topraklar aynı ama kültürler farklı olsa da gönüllerimiz her zaman bir olmuştur. Bu gönül birliğini sürdürelim ve Batı Trakya’da yaşayan bitleri unutmayın. Destek istiyoruz zaman zaman ama, Türkiye’nin de derdi başından aşkın. Çok fazla da ileri gidemiyoruz. Bizler de kendi kendimize idare etmeye çalışıyoruz” dedi.
Okunma Sayısı : 1358