AKNE KORKUNUZ OLMASIN
AKNE KORKUNUZ OLMASIN
Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Cilt ve Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Sariye Arı, kıl köklerinin ve yağ bezlerinin iltihaplanması sonucu meydana gelen iltihaplı deri hastalığı aknenin; nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Aknenin, sık rastlanması ve daha çok kozmetik şikayetlere neden olduğu düşünülmesine rağmen kişilerde psikolojik ve sosyal açıdan ciddi kısıtlamalar yaratabildiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Arı, yapılan çalışmalarda bu hastaların kendilerine güven duyguları daha az, sosyal ilişkileri kısıtlı, depresyon, anksiyete skorları ise daha yüksek olarak bulunduğunu ifade etti. Aknenin tedavi edilmesi gereken önemli bir sorun olduğunu belirten Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Cilt ve Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Sariye Arı, konuyla ilgili şu bilgileri aktardı:
Akne genellikle pubertenin bir göstergesi olarak ergenlik döneminde başlar ve hastaların çoğunda 25 yaşından önce kendiliğinden sonlanır. Ancak olguların %5’inde ve özellikle kadınlarda bu süre uzayabilir. Kadın ve erkekte eşit sıklıkta görülmesine rağmen erkeklerde daha ağır seyreder. Şiddetli akne hastalarının genellikle ailelerinde benzer öykü mevcuttur.
Akne derideki yağ bezlerinin fazla çalışması, yağın atılamayıp birikmesi, gözenekleri tıkaması, bakterilerin çoğalarak iltihaplanma oluşturması sonucu oluşur. Aknenin kesin oluşma nedeni bilinmemekle birlikte bazı faktörlerle belirgin ilişkisi gösterilmiştir.Örneğin androjen yani erkeklik hormonlarının düzeylerindeki artış cildin yağlanmasını arttırarak aknenin oluşumunu tetiklemektedir. Bunun yanında gebelikteki bazı hormonal değişiklilkler, bazı ilaçlar, yanlış kozmetik ürün kullanımı da akne oluşumunu tetikleyebilir.
Akne özellikle yüzü etkileyen bir hastalıktır. Daha az sıklıkla sırt, göğüs ve omuzlarda da lezyonlar görülür.
Akneli hastaların muayenesinde yağlı cilt belirgin ve sık rastlanan bir bulgudur. Akne için özel olan komedonlar siyah nokta veya beyaz nokta şeklinde görülürken, iltihaplı lezyonları papül, püstül, kist veya nodüller olabilir. Bazı hastalarda geçmiş lezyonlara ait izlerle birlikte açık ve koyu lekelenmelerde görülebilir.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Akne tedavisi tamamen hastaya özel olarak seçilen bir tedavidir. Tedavi seçimi lezyonların şiddetine, belirgin olan lezyonun türüne, hastanın yaşına ve daha önce uygulanmış tedavilere göre planlanır.
LOKAL TEDAVİ
Sabun veya temizleyicilerle yüzü yıkamak deri yüzeyindeki yağlanmayı azaltmaktadır. Günümüzde akne tedavisinde en çok kullanılan topikal ajanlar; vitamin A türevleri, benzoil peroksid ve topikal antibiyotiklerdir. Tedaviye başlamadan önce hastaya akne tedavisinin uzun süre devam edeceği, üç aydan önce beklediğimiz etkinin görülemeyeceği ve preparatların sadece lezyon bölgesine değil, tüm yüze uygulanmasının gerektiği anlatılmalıdır.
SİSTEMİK TEDAVİ
Antibiyotikler uzun yıllardır akne tedavisinde kullanılan preparatlardır.
Sentetik bir retinoid olan isotretinoin orta şiddetli/şiddetli akne hastalarında kullanılmaktadır. Hormonal tedavi ise kadın hastalarda androjenlerin sebase bezler üzerindeki etkilerini engellemek amacıyla kullanılabilmektedir. Akne birçok hastada kolaylıkla iyileşmekle birlikte bazen kalıcı ciddi izler oluşabilmektedir. Bu izlerin tedavisinde kimyasal ajanlarla yüzeyel soyma işlemleri veya lazer tedavisi önerilebilir.
Yayınlanma Tarihi : 1 Ocak 1970
Okunma Sayısı : 3013
Okunma Sayısı : 3013